VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Gazprom a acceptat „în mod excepțional” solicitarea Moldovagaz privind amânarea plății avansului pentru gaze naturale

Gazprom a fost de acord „în mod excepțional” să aștepte până la 1 septembrie plata în avans pe care Moldovagaz trebuia să o facă pentru 50 la sută din livrările de gaz din luna august, a anunțat luni compania rusă într-un comunicat citat de Interfax.

„Moldovagaz nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale față de Gazprom de a achita un avans pentru livrările de gaze din august 2022. În acest sens, Moldovagaz s-a adresat la Gazprom cu solicitarea de a amâna plata până la 1 septembrie 2022. Gazprom a decis să accepte în mod excepțional această solicitare”, precizează Gazprom într-un comunicat.

Potrivit termenilor contractului dintre cele două părți, până la data de 20 a fiecărei luni, Moldovagaz este obligată să achite integral costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor contractate pentru luna curentă. Moldovagaz a achitat Gazpromului datoria pentru furnizarea gazelor naturale în luna iulie, dar a anunțat că până la sfârșitul zilei de luni, 22 august, nu va putea achita și 50% din plata în avans pentru gazele naturale primite de la Gazprom în luna august și de aceea a solicitat o amânare a plății.

„Pentru a evita speculațiile, aș dori să precizez că astăzi Moldovagaz a plătit Gazpromului datoria pentru furnizarea gazelor naturale în iulie. Totodată, din motivele anunțate anterior, compania a fost nevoită să ceară furnizorului principal să amâne plata pentru luna august”, a anunțat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Prețul la gaze naturale pentru consumatorii casnici din Republica Moldova a crescut din 4 august la 22,99 de lei pentru un metru cub, cu TVA inclus, potrivit unei decizii a Agenției Națională pentru Reglementare în Energetică.

R. Moldova va cumpăra în luna august gaze la un preţ de 1.458,5 de dolari pe mia de metri cubi, anunțase președintele Consiliului de Administrație a SA Moldovagaz, Vadim Ceban. De aceea, oficialul Moldovagaz a solicitat Gazprom amânarea plății în avans pentru luna august și a cerut Comisiei pentru Situații Excepționale o amânare a plății TVA la gazele naturale pentru perioada aprilie – august inclusiv, ceea ce a și obținut.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.