VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cum scumpirea resurselor energetice și războiul din Ucraina modifică geografia comerţului exterior al R. Moldova

Scumpirea semnificativă a resurselor energetice şi războiul din Ucraina, pornit de Rusia au adus cu sine o serie de schimbări în comerţul exetrior al Republicii Moldova, arată datele Biroului Național de Statistică, scrie mold-street.com.

România rămâne principala piaţă, iar Ucraina ajunge pe locul doi

Cu un volum de 664,1 milioane dolari, în creştere de 1,8 ori faţă de aceeaşi perioadă din 2021, România rămâne cel mai important destinatar al exporturilor Republicii Moldova, având o pondere de 29% din totalul mărfurilor plecate la export, în perioada ianuarie – iunie 2022.

Pe locul doi a ucrat Ucraina, cu o cotă de 10,8% şi un volum de 6,7 ori mai mare, decât în prima jumătate din 2021, când ţara vecină era doar pe locul opt ca destinaţie a livrărilor de mărfuri moldoveneşti.

Creşterea spectaculoasă se explică prin reexporturile de produse petroliere, dar şi alte mărfuri. Or, ca urmare a războiului, a fost afectată o mare parte din infrastructura de transport din Ucraina, şi respectiv o parte din mărfuri sunt acum importate prin intermediul ţării noastre.

O creştere de 6,8 ori au înregistrat şi exporturile în Bulgaria, în special ca urmare a livrărilor de ulei de floarea soarelui şi cereale. De altfel Bulgaria a ajuns pe locul 7 în top 10 state destinaţie a exporturilor din Moldova. În schimb livrările în Rusia au scăzut cu 9%, iar această ţară a coborât de pe locul trei pe locul 6 în clasamentul principalelor pieţe de desfacere, având o cotă de doar 5%.

Printre cele mai spectaculoase evoluţii se numără şi creşterea de peste două mii de ori a exporturilor în Iran, de 3,5 ori în Elveţia şi de 2,1 ori în Italia.

India ajunge pentru prima dată în top 10 furnizori în Moldova

Datele statistice arată că în ianuarie-iunie 2022 importurile de mărfuri au însumat 4,35 miliarde dolari, nivel superior celui realizat în perioada similară din anul 2021 cu 33,1%.

Şi la importuri România se menţine lider, cu un volum de 702,5 milioane dolari în creştere de 1,8 ori, faţă de prima jumătate a anului 2021. Dar aici datorită preţurilor uriaşe la gaze, Rusia s-a apropiat foarte mult înregistrând o creştere de 2,1 ori a exporturilor, până la 663,6 milioane dolari.

În schimb China, a coborât pe locul trei, chiar dacă importurile au crescut cu 6%.
În top 10 a ajuns India, care datorită unei creşteri de cinci ori a exporturilor în Republica Moldova a urcat de pe locul 21 în prima jumătate din 2021, pe locul 9 în aceeaşi perioadă din acest an.

Menţionăm că creşteri importante ale importurilor de mărfuri au fost înregistrate din Ucraina, Turcia, SUA. Ţările de Jos, etc.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.