VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sergiu Gaibu: Embargoul impus de Rusia a deschis pentru Republica Moldova noi piețe de desfacere

Relațiile economice ale Republicii Moldova cu Rusia au fost afectate de războiul din Ucraina. Declarația a fost făcută de către Sergiu Gaibu, ministrul Economiei, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei. „De fapt, relațiile cu Rusia au fost afectate în mod constant pe parcursul istoriei economice a Republicii Moldova. De exemplu, în anul 1998 exporturile către Rusia constituiau 60% din volumul total, dar de atunci au scăzut considerabil”, a menționat ministrul Economiei care a mai afirmat că relațiile economice au legătură cu relațiile politice.

Sergiu Gaibu susține că embargoul impus de Rusia la vinurile moldovenești, au contribuit la identificarea de piețe noi. „S-a făcut o reformare excepțională cu UE. A crescut mult calitatea vinului. Acum ne cotăm la nivel internațional, obținem medalii la concursuri internaționale și avem exporturi în foarte multe țări”, a declarat ministrul Economiei.

S-a găsit piață de desfacere inclusiv pentru merele moldovenești, călcate cu buldozerele de către Rusia pentru că n-ar fi bune. „Practic, 98% din mere, prune și struguri au fost exportate pe piața Uniunii Europene. „Acum trebuie să ne concentrăm pe procesare. Să nu vindem materie primă, dar să vindem produse prefabricate, ambalate corect, marcate”, a mai spus Sergiu Gaibu.

În prezent, au fost inițiate negocieri și cu Egiptul care practic este o piață comparabilă cu cea a Uniunii Europene.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.