VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Șeful MAEIE: Cetatea Sorocii va fi mai tristă fără Cavalerul său de Onoare, Nicolae Bulat

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a transmis un mesaj de condoleanțe pentru familia regretatului istoric Nicolae Bulat.

”Cetatea Sorocii va fi mai tristă fără Cavalerul său de Onoare Nicolae Bulat.

Numele Domnului Bulat va fi pomenit din neam în neam pentru verticalitatea, corectitudinea și prețuirea nemărginită a patrimoniului nostru istoric și cultural.

Condoleanțe pentru familia îndoliată și sentimente de profundă prețuire pentru memoria sa”, a scris acesta pe o rețea de socializare.

Reamintim că directorul Muzeului de Istorie și Etnografie de la Soroca, supranumit „gardianul” Cetății Soroca, Nicolae Bulat, s-a stins din viață la vârsta de 70 de ani.

Muzeograful Nicolae Bulat, cunoscut drept Pârcălabul Cetății Soroca s-a născut în 1952, în satul Cureșnița, raionul Soroca. A absolvit şcoala medie nr. 1 din Soroca (1969), după care şi-a continuat studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Limbi Moderne, Secţia limba şi literatura engleză (1969-1974). 

A beneficiat de un stagiu de cercetare la Universitatea din St. Louis, SUA (2003), scrie Moldpres. Potrivit „Calendarului Național”, după absolvire, şi-a început activitatea profesională în calitate de profesor de engleză la școala medie din Tătărești, Cahul.

Ulterior, în 1980, a revenit în nordul Moldovei, unde s-a angajat la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca, în calitate de muzeograf (1980-1984, 1992-1996, 1996-1999).

Între anii 1984-1992 a activat în calitate de ghid al Agenției de Turism din Soroca, ulterior a fost specialist principal al Patrimoniului istorico-cultural Soroca (1999-2000), şef serviciu la Secţia judeţeană Muzee, din Soroca (2002-2003).

În 1996 este numit director al Muzeului din Cetatea Soroca, unde activează până în prezent şi concomitent exercită funcția de ghid.

Cu anii a devenit unul dintre cei mai mari cunoscători ai istoriei ținutului Soroca, dar și un promotor al limbii române şi al idealurilor naționale românești.

Este considerat unul dintre cei mai buni ghizi din Moldova, supranumit „gardianul” Cetății Soroca.

Are contribuții deosebite în dezvoltarea şi sistematizarea colecțiilor muzeale, în organizarea expozițiilor permanente ale muzeului.

A participat activ la activități culturale şi ştiinţifice, la diverse programe educaţionale şi de cercetare, finanţate de Departamentul de Stat al SUA. Cu implicarea şi contribuţia sa, Muzeul de Istorie şi Etnografie, împreună cu Consiliul raional, a câştigat un proiect de restaurare a monumentului medieval „Cetatea Soroca” (2012).

Este autorul mai multor publicații, printre care: monografia „Județul Soroca. File de istorie” (2000), broșura de promovare a turismului rural „Pe-un picior de plai, pe o gură de rai”, „Descoperă. Explorează. Studiază” (2003), volumul de povestiri „Jupânița cea frumoasă” (2011), „Cetatea Soroca – istorie, memorie și tradiții seculare” (2015), „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș” (2020) ș.a.

Numele său se regăsește în lista a „1000 de mari intelectuali” din Europa, elaborată de Centrul Internațional de Biografii „Cambridge” (2003), iar în 2004 Centrul American de Biografii l-a inclus în volumul „Contemporary. Who is who” (Contemporanii. Cine sunt ei).

Pentru meritele sale deosebite şi activitatea prodigioasă a fost înalt apreciat cu titluri onorifice şi distincţii de stat, printre care: ordinul „Gloria Muncii” (2013), Ordinul „Steaua României” în grad de Ofiţer (2000), medalia de aur la Salonul de Carte „EUROINVENT-2020” de la Iaşi (iunie 2020) pentru cartea „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș”; laureat al Premiului pentru promovarea istoriei neamului, Gala TVR MOLDOVA (2020). Decorat de președintele României cu medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri” (2021), cavaler al „Ordinului Republicii” (2021).

Pentru toate eforturile sale de a promova, ca mare istoric și scriitor, spiritul românesc de pe ambele maluri ale Prutului, în 2019 i s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al județului Buzău, România.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.