VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

SIS a împlinit 31 de ani de la fondare. Maia Sandu: Riscurile de securitate au crescut semnificativ în ultimii ani

”Riscurile de securitate au crescut semnificativ în ultimii ani, iar misiunea SIS a devenit și mai complexă”. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul ceremoniei dedicate aniversării a 31-a de la crearea Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Șefa statului a mulțumit ofițerilor și angajaților SIS pentru că stau la straja securității țării și a cetățenilor, și-a exprimat recunoștința față de ofițerii și veteranii SIS care acum 30 de ani au apărat independența și integritatea teritorială a țării, și a vorbit despre provocările curente de securitate.

Războiul din Ucraina a amplificat atât amenințările clasice, precum spionajul, terorismul, migrația ilegală sau crima organizată, cât și cele hibride, care pun în pericol securitatea statului și a cetățenilor prin știri false și manipulare, prin propagandă sau crime cibernetice. Sunt provocări la care SIS trebuie să răspundă din mers, în timp real, și chiar să le anticipeze. Pentru a le face față, este nevoie de flexibilitate, de reacții prompte și de noi capabilități și aptitudini profesionale”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a menționat importanța pregătirii profesionale a lucrătorilor SIS, dar și a integrității lor morale, ca o condiție pentru dezvoltarea unei instituții puternice și credibile.

De asemenea, președinta a evidențiat rolul Serviciului în procesul de combatere a corupției și de contracarare a crimelor cibernetice, tot mai frecvente.

Scopul nostru comun e să asigurăm securitatea și bunăstarea cetățenilor, prin standarde și profesionalism, să fim pregătiți să ținem piept amenințărilor și să promovăm alături de comunitatea internațională pacea. Provocările sunt multiple și putem să le facem față doar cu o echipă unită, în care toți lucrează pentru cetățeni”, a mai declarat Maia Sandu.

Menționăm că astăzi, 9 septembrie, Serviciul de Informații și Securitate sărbătorește Ziua lucrătorilor din organele securității statului și cea de-a XXXI-a aniversare de la crearea serviciului special al Republicii Moldova. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.