VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Secretarul general al ONU după o discuție cu Putin: „Am sentimentul că suntem foarte departe de pace”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a discutat la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin despre exportul de cereale ucrainene, problema prizonierilor de război şi despre centrala nucleară de la Zaporojie.

Vladimir Putin a afirmat miercuri, 14 septembrie într-o discuţie prin telefon cu Antonio Guterres, că cerealele ucrainene ar trebui să ajungă „cu prioritate” în ţările care au cel mai mult nevoie de ele.

Declaraţia intervine în contextul în care Moscova contestă tot mai mult două acorduri încheiate în iulie la Istanbul, care permit exportul de grâu şi de porumb din Ucraina, dar şi exporturile Moscovei care au fost afectate de sancţiunile occidentale.

Kremlinul afirmă că majoritatea produselor alimentare ucrainene se îndreaptă spre ţările europene – ceea ce Kievul dezminte – şi se plânge de obstacole la exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

În cursul discuţiei cu Guterres, „atenţia a vizat în principal punerea în aplicare a acordurilor de la Istanbul privind exportul de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră şi exportul de produse alimentare şi de îngrăşăminte ruseşti”, a menționat într-un comunicat Kremlinul.

Kremlin a mai afirmat că Guterres a vorbit despre „pregătiri” în vederea unei vizite de experţi ONU la închisoarea Olenivka, în estul Ucrainei, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au murit într-un bombardament la sfârşitul lunii iulie. Moscova şi Kievul se acuză reciproc de aceste lovituri.

De asemenea, Kremlinul informează că oficialii au discutat despre situația de la Centrala Nucleară Zaporojie, inclusiv în contextul rezultatelor vizitei din 1 septembrie a delegației AIEA.

„Am sentimentul că suntem foarte departe de pace. Aş minţi dacă aş spune că aceasta ar putea să sosească în curând”, a spus ulterior Antonio Guterres într-o conferinţă de presă.

„Nu îmi fac nicio iluzie, în acest stadiu şansele unui acord de pace sunt minime”, a afirmat el, menţionând că nici măcar o încetare a focului „nu este avută în vedere”.

„Îmi continui contactele cu cele două părţi şi sper că, într-o bună zi, va fi posibil să mergem spre o discuţie de nivel mai înalt”, a adăugat el.

Secretarul general al ONU a discutat cu preşedintele rus despre posibila „prelungire şi extindere” a acordului din 22 iulie, încheiat pentru o durată de 120 de zile.

„Există exporturi de alimente şi de îngrăşăminte ruseşti, dar la un nivel mult mai scăzut decât este dorit şi necesar”, a recunoscut Guterres miercuri, precizând că a discutat cu Putin despre „obstacolele care există încă” pentru aceste exporturi.

„Situaţia îngrăşămintelor la nivel mondial este dramatică”, a subliniat Antonio Guterres, reiterându-şi temerile legate de o penurie de hrană în lume în 2023.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.