VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Se iscă un conflict între Turcia și Israel. Israelul anunță că va cere aliaților și companiilor să nu mai investească în Turcia

Israelul va cere ţărilor aliate şi companiilor americane să înceteze să mai investească în Turcia, după ce guvernul de la Ankara a anunţat, azi, restricţii privind comerţul cu Israelul până la încetarea războiului din Gaza prin armistițiu.

 Într-un comunicat de presă, ministerul de Externe israelian a mai anunţat că intenţionează să desemneze o serie de produse pe care Turcia nu le va putea exporta în Israel. „Turcia încalcă unilateral acordurile comerciale cu Israelul, iar Israelul va lua toate măsurile necesare împotriva acesteia”, se arată în comunicat. Turcia a restricţionat, marţi, exporturile către Israel, ca reacţie la războiul din Gaza, potrivit AFP, citată de Agerpres. Măsura vizează numeroase produse, inclusiv cele din oţel, fier şi aluminiu, şi „va rămâne în vigoare până când Israelul va declara o încetare imediată a focului şi va permite accesul continuu al ajutoarelor umanitare în Gaza”, a comunicat ministerul comerţului turc. Decizia guvernului turc de a restricţiona comerţul cu Israelul pentru 54 de grupuri de produse vine după ce autorităţile israeliene au împiedicat Turcia să lanseze ajutor umanitar din aer către Gaza. Preşedintele turc, Recep Erdogan, „sacrifică încă o dată interesele economice ale poporului Turciei pentru sprijinul său pentru ucigaşii Hamas”, a declarat ministrul israelian de externe, Israel Katz. Pe lângă restricţiile la import şi apelul la boicotarea investiţiilor, Israelul va cere Congresului SUA să impună sancţiuni Turciei, a explicat ministrul. Israelul şi Turcia şi-au retras ambasadorii în octombrie anul trecut, după o serie de declaraţii controversate făcute de Erdogan la adresa Israelului ca urmare a izbucnirii războiului din Gaza, dar comerţul a continuat neîntrerupt până acum şi chiar era în creştere, potrivit datelor Asociaţiei Exportatorilor Turci (TIM). În primul trimestru al acestui an, Turcia a exportat bunuri în valoare de 1,1 miliarde de dolari în Israel, care a fost, în 2022, al zecelea partener economic al Turciei, importând mărfuri turceşti în valoare de aproape 7 miliarde de dolari, în special în sectoarele metalelor, oţelului, cimentului, auto şi electronice.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.