VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

A mers la Berlin. Mihai Popșoi: Datorită Ucrainei, Rusia nu poate ajunge la hotarele R. Moldova

R. Moldova vrea să devină stat membru al UE pentru că acest lucru ne va garanta pacea, liniștea și prosperitatea noastră. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Mihai Popșoi, în cadrul unei conferințe de presă comune la Berlin cu omologul său german, Annalena Baerbock. Potrivit lui Popșoi, cetățenii R. Moldova își dau seama din ce în ce mai mult că nu vor să aibă nimic în comun cu ”lumea rusă” și vor să ajungă în marea familie europeană, transmite deschide.md.

Mihai Popșoi a mulțumit Germaniei pentru sprijinul în procesul de aderare a R. Moldova la UE.

”Sperăm cât mai curând să aibă loc conferința interguvernamentală R. Moldova-UE, pentru că cetățenii moldoveni sunt europeni și ne dorim ca să ne legalizăm statutul de țară cu adevărat europeană. Depunem eforturi în procesul de reforme pentru că avem ambiții să devenim stat membru al UE. Acest lucru ne va garanta pacea, liniștea și prosperitatea noastră. Toți cetățenii moldoveni își văd viitorul în UE” a declarat Popșoi.

Ministrul de Externe a vorbit și despre acțiunile subversive ale Moscovei îndreptate împotriva Chișinăului, subliniind că Rusia reprezintă principalul pericol pentru R. Moldova.

”Rusia încearcă să utilizeze războiul hibrid pentru a ne dezbina, pentru a crea clivaje între diasporă și cei de acasă, între vorbitorii de română și cei de limbă rusă. Cetățenii nu se lasă dezbinați, lucru pe care vrem să-l demonstrăm și la referendum. Doar datorită Ucrainei Rusia nu poate ajunge la hotarele R. Moldova, dar îngrijorarea e foarte mare. Grație partenerilor, investim în apărarea, securitatea energetică și informațională a R. Moldova. Am dublat bugetul pentru apărare și vrem să contribuim la securitatea regională. Cetățenii R. Moldova învață din această experiență și își dau seama din ce în ce mai mult că nu vor să mai aibă nimic în comun cu lumea rusă și vor în marea familie europeană” a notat Mihai Popșoi.

Ministrul de Externe a vorbit și despre situația complicată în care se află R. Moldova, amintind despre crizele suprapuse create de agresiunea rusă în Ucraina.

”Facem eforturi pentru a păstra stabilitatea macroeconomică. Trebuie să recunoaștem că, în prezent, R. Moldova supraviețuiește economica doar grație sprijinului Germaniei, României, Franței, UE și SUA, care ne-au ajutat să depășim și acea criză energetică enormă. Prietenii din Germania ne-au venit în ajutor în cele mai grele momente. Acum avem capacitatea să oferim cetățenilor o perspectivă mai bună. Ne dorim să aprofundăm relațiile economice cu Germania și vrem să valorificăm potențialul de investiții germane în R. Moldova” a notat Popșoi.

Ministrul de Externe a ținut să mulțumească Germaniei și pentru tot ajutorul pe care îl oferă Ucrainei. Potrivit lui, Chișinăul sprijină ferm suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei pentru că ”și noi am avut de suferit din cauza violenței Rusiei”. Astfel, R. Moldova va continua să găzduiască refugiați, să ofere culoarele de solidaritate pentru mărfurile ucrainene și să ofere toată susținerea necesară pentru autoritățile de la Kiev.

La final, Mihai Popșoi i-a mulțumit omologului său german și a invitat-o pe Annalena Baerbock să efectueze o vizită la Chișinău ”pentru a continua să construim pe fundamentul relațiilor moldo-germane”.

În cadrul aceleiași conferințe de presă Annalena Baerbock a declarat că aderarea R. Moldova la UE este o necesitate geopolitică, de aceea UE și, în special, Germania oferă sprijin economic și politic autorităților de la Chișinău pentru ca acestea să poată face față războiului hibrid lansat de Rusia.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.