VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Scriitorul Ion Druță a împlinit 94 de ani

Ion Druță astăzi este omagiat. Autorul cunoscutelor romane „Povara bunătății noastre”, „Frunze de dor”, „Biserica Albă”, „Clopotnița”, a dramelor „Casa mare”, „Păsările tinereții noastre”, dar și a nuvelei „Ultima lună de toamnă” împlinește vârsta de 94 de ani.

Ion Drută s-a născut pe 3 septembrie 1928, în satul Horodişte, raionul Donduşeni.

Primul volum de schiţe şi nuvele, „La noi în sat”, apare în anul 1953, urmat de alte lucrări de proză scurtă şi de romanele „Frunze de dor”, „Povara bunătăţii noastre”. În anul 1969 se stabileşte cu traiul la Moscova, publicând şi în limba rusă mai multe volume de proză, eseistică şi dramaturgie.

Este decorat cu Ordinul Drapelul Roşu de Muncă (1960), cu Ordinul Lenin (1988), cu Ordinul Republicii (1993).

Scriitorul este Laureat al Premiului de Stat al RSS Moldoveneşti pentru romanul „Balade din câmpie” şi nuvela „Ultima lună de toamnă” (1967). În anul 1988, i se conferă titlul de Scriitor al Poporului din RSS Moldovenească .

Este membru de Onoare al Academiei Române (1990), membru activ al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992), Doctor Honoris Causa al Universităţii de Stat din Moldova (1999).

La iniţiativa lui Ion Druţă, a fost înălţat, lângă or. Soroca, monumentul Poetului Anonim, numit „Lumânarea Recunoştinţei” (2004).

Ion Druță este Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii (2008).

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.