Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o reacție, după ce în spațiul public au apărut informații referitor la un ordin al Direcției Generale Învățământ Găgăuzia prin care școlile din UTA Găgăuzia ar fi obligate să participe pe data de 2 februarie, la un eveniment public care se preconizează a fi organizat cu ocazia referendumului din anul 2014.
În acest context, MEC solicită Direcției Generale Învățământ Găgăuzia, directorilor instituțiilor publice de învățământ general și cadrelor didactice să nu admită perturbarea procesului educațional la data de 2 februarie 2024.
Totodată, MEC informează că urmează a fi sesizate organele de drept în privința acțiunilor factorilor de deciziei din cadrul Direcției Generale Învățământ Găgăuzia.
„Potrivit prevederilor Codului educației al Republicii Moldova: „Personalul didactic, ştiinţifico-didactic, ştiinţific şi de conducere are următoarele obligaţii: să nu facă şi să nu admită propagandă şovină, naţionalistă, politică, religioasă, militaristă în procesul educaţional și să nu implice elevii şi studenţii în acţiuni politice (mitinguri, demonstraţii, pichetări)”, menționează MEC.
Potrivit IPN, pe 2 februarie 2014, în Găgăuzia a avut loc un referendum în urma căruia 98,9% dintre votanți au declarat că susțin independența regiunii în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea, iar 98,47% dintre ei își doresc ca Republica Moldova să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, în timp ce infimul procent rămas se pronunța pentru aderarea la UE.