VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Revenirea lui Trump la Casa Albă, o amenințare pentru economia UE, susține șefa Băncii Centrale Europene

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, avertizează că revenirea lui Donald Trump la Casa Albă este o amenințare pentru economia europeană. Demnitarul atrage atenția că statele din UE trebuie să se aștepte la taxe noi și să fie pregătite să ia „decizii dure”, informează CNN, citată de Digi24.  

Europa ar trebui să se pregătească pentru posibile amenințări la adresa economiei sale, inclusiv noi tarife americane la exporturi, dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, susține Christine Lagarde. 

„Dacă te uiți la anii când Trump era președinte al Statelor Unite… ar putea exista amenințări și ar putea exista probleme pentru care europenii ar trebui să fie pregătiți. Să ne pregătim pentru potențiale taxe, pentru potențiale decizii dure care ar fi neașteptate. Să fim puternici acasă”, a declarat șefa BCE.

Din perspectiva lui Lagarde, cea mai bună modalitate prin care Europa ar putea să se pregătească pentru un al doilea mandat al lui Trump la președinția SUA ar fi să își consolideze piața unică, care asigură libera circulație a mărfurilor, serviciilor, oamenilor și capitalului în 27 de țări. Aceasta ar însemna integrarea piețelor financiare ale UE pentru a facilita strângerea de fonduri pentru companiile mai mici, „pentru a facilita și încuraja inovația”. 

Președinta Băncii Centrale Europene este oficialul UE care a evaluat cel mai recent ce ar putea însemna o a doua președinție a lui Trump pentru economia de 16 trilioane de dolari a Uniunii Europene, care depinde în mare măsură de comerțul cu Statele Unite. Relația transatlantică a fost tensionată în timpul primului mandat al lui Trump, nu în ultimul rând de o disputa comercială între Washington și Bruxelles. În această dispută, Statele Unite au impus taxe vamale pe oțelul și aluminiul din UE, la care blocul european a răspuns cu taxe pe bunuri americane în valoare de 3 miliarde de dolari, inclusiv pentru whisky, motociclete și blugi. 

Statele Unite sunt cea mai mare sursă de investiții străine directe a UE. Comerțul cu bunuri și servicii între Statele Unite și UE a totalizat 1,3 trilioane de dolari în 2022, devenind cea mai mare relație bilaterală de comerț și investiții din lume, potrivit cifrelor oficiale.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.