VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Scoaterea Partidului Șor în afara legii: Curtea Constituțională va examina săptămâna viitoare sesizarea Guvernului

Curtea Constituțională va relua săptămâna viitoare examinarea sesizării Guvernului prin care a solicitat verificarea constituționalității Partidului politic Șor. Examinarea sesizării a început pe 10 mai, iar pe parcursul acestor trei zile părțile și-au prezentat pozițiile și și-au adresat întrebări.

Potrivit reprezentanților Guvernului, există argumente că formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova. Avocații care reprezintă executivul au trecut în revistă toate încălcările admise de-a lungul anilor de către formațiune și reprezentanții ei, inclusiv pentru care unii dintre candidații PPȘor au fost excluși din cursele electorale.

Reprezentanții partidului politic au solicitat recuzarea președintelui Curții Constituționale, Nicolae Roșca, pe motiv că a reprezentat în calitate de avocat interesele președintei Maia Sandu. În urma deliberărilor, demersul a fost respins. De asemenea, avocații formațiunii au solicitat audierea mai multor persoane, efectuarea de expertize, dar și sistarea procesului de examinare – toate demersurile fiind respinse.

Vineri în fața Curții Constituționale s-au adunat simpatizanții și membrii Partidului politic Șor. Aceștia au scandat lozinci de acuzare a Curții Constituționale și a șefei statului, Maia Sandu. Indiferent de decizia Curții Constituționale, manifestanții au spus că vor rămâne membri ai Partidului politic Șor.

La ședință a venit și deputata Marina Tauber, plasată  în arest la domiciliu în dosarul în care este cercetată pentru acceptarea finanțării Partidului Șor din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit ei, sesizarea Guvernului este neîntemeiată.

„Așa-numitele probe nu au vreo valoare și nicio relevanță dacă ar fi examinate obiectiv. Anume demersul Guvernului vine să încalce principiile constituționale ale pluralismului, ale democrației, statului de drept”, a spus parlamentara, potrivit IPN. Marina Tauber afirmă că o eventuală interzicere a partidului va însemna o încălcare a prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului în ceea ce privește dreptul la libera asocierea.

„Partidul politic Șor în activitatea sa întotdeauna s-a bazat exclusiv pe lege. Și vă spun acest lucru cu toată responsabilitatea. Sancțiunile și atacurile josnice împotriva partidului au fost dictate de o banală comandă politică – fie de regimul de guvernare de până la 2019, fie de cel de după 2019 – executate tacit de organele capturate ale statului”, a menționat parlamentara.

Anterior Curtea Constituțională a anunțat că sesizarea va fi examinară în perioada 10-17 mai.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.