VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Vizita Maiei Sandu în Canada: Justin Trudeau anunță ajutor de două milioane de dolari pentru R. Moldova

Canada oferă Republicii Moldova un sprijin financiar în valoare de două milioane de dolari. Un anunț în acest sens a fost făcut de prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, după întrevederea cu președinta Maia Sandu. 

Ajutorul financiar va contribui la îmbunătățirea capacității Poliției Naționale a Moldovei de a asigura securitatea, în special în zonele cu un număr mare de refugiați și migranți.

Prin Programul de Operațiuni de Pace și Stabilizare Canada sprijină un nou proiect în valoare de două milioane de dolari în Moldova. Proiectul va contribui la furnizarea de instruire, echipament și asistență tehnică Poliției Naționale a Moldovei și va fi esențial pentru eforturile acestora de a aborda problemele de securitate în comunitățile cu mobilitate ridicată”, se arată în comunicatul remis de Guvernul Canadei.

Totodată, în cadrul întrevederii premierul canadian a reafirmat sprijinul Canadei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în fața agresiunii ruse și a activităților destabilizatoare, inclusiv dezinformare, tactici hibride, intervenție și sprijin pentru Transnistria separatistă.

Cei doi oficiali au discutat și despre implicațiile globale și răspunsul la invazia brutală și nejustificată a Ucrainei de către președintele Putin, precum și despre securitatea în Europa de Est.

De asemenea, prim-ministrul Justin Trudeau a anunțat că, prin Parteneriatul de asistență tehnică și în colaborare cu Biroul Comisarului Judiciar Federal al Canadei, Canada va trimite judecători canadieni în Moldova pentru a împărtăși cele mai bune practici care întăresc capacitatea instituțională și întăresc responsabilitatea și integritatea judecătorilor.

Canada și-a anunțat, de asemenea, intenția de a stabili un nou set de sancțiuni conform Legii privind măsurile economice speciale în legătură cu invazia și ocuparea ilegală și brutală a Ucrainei de către Rusia. Aceste noi reguli vor permite Canadei să sancționeze persoane și entități conexe din Moldova care comit încălcări sistematice ale drepturilor omului, pun în pericol pacea și securitatea internațională sau se angajează în acte semnificative de corupție”, se mai arată în comunicat.

Justin Trudeau a reafirmat sprijinul Canadei pentru reformele instituționale interne și programul anticorupție al Republicii Moldova, precum și sprijinul său pentru calea Moldovei către integrarea în Uniunea Europeană.

Vreau să îi mulțumesc președintei Sandu pentru vizita sa în Canada. Am avut întâlniri bilaterale productive și am făcut progrese cu privire la o serie de probleme importante. Canada va continua să sprijine Moldova, deoarece se confruntă cu presiuni umanitare, economice și de securitate semnificative din cauza invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia,” a mai subliniat Justin Trudeau, prim-ministru al Canadei.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.