VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Scandalul fuzionării celor două spitale din Chișinău: Avocatul Poporului invită părțile la un „dialog deschis”

Avocatul Poporului recomandă Ministerului Sănătății lansarea discuțiilor participative și transparente cu angajații și managementul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” și Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile, care, potrivit proiectului de hotărâre al Guvernului, urmează să fie reorganizate prin fuziune și cu alte părți interesate.

Într-o declarație remisă presei Avocatul Poporului anunță că a fost sesizat despre presupusele încălcări ale dreptului la muncă și accesibilității serviciilor medicale invocate de către angajații IMSP SC „Toma Ciorbă”, IMSP Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile, inclusiv ai Catedrelor de boli infecțioase din cadrul USMF „N. Testemițeanu”.

Ombudsmanul subliniază că, Ministerul Sănătății, conform legislației în domeniu ocrotirii sănătății, este organul central de specialitate al administraţiei publice responsabil de implementarea politicii guvernamentale în domeniul ocrotirii sănătății. Ministerul are misiunea de a analiza situaţia şi problemele din domeniul sănătății, de a elabora politici publice eficiente, de a monitoriza calitatea politicilor şi actelor normative şi de a propune intervenţii justificate ale statului care urmează să ofere soluţii eficiente în domeniile de competenţă, asigurând cel mai bun raport dintre rezultatele scontate şi costurile preconizate. Astfel, Ministerul Sănătății are competențe și de a decide politici de organizare/reorganizare manageriale ale sistemului de sănătate. Astfel, pentru formularea unei opinii echilibrate, Avocatul Poporului a expediat un demers Ministerului Sănătății, solicitând informații ample privind asigurarea unui proces decizional participativ și transparent, garantarea drepturilor angajaților și pacienților”, se arată în comunicat.

Totodată, Avocatul Poporului invită părțile la un dialog deschis și declară că este dispus să fie gazda unei ședințe cu reprezentanții Ministerului Sănătății, Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” și Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile.

Acest proces de mediere poate avea loc și pe platforma parlamentară, sub umbrela comisiei parlamentare de profil – Comisia protecție socială, sănătate și familie. Avocatul Poporului evidențiază că printr-un proces de comunicare deschis și participativ se poate contribui la obținerea unui în rezolvarea divergențelor și la crearea unei soluții finale legitime și echitabile”, se mai arată în comunicat.

Menționăm că colectivele Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalului de Dermatologie, susținuți de Sindicatul ”Sănătate”, au semnat o declarație comună prin care și-au reiterat dezacordul față de proiectul Ministerului Sănătății de a comasa cele două instituții medicale.

De asemenea, medicii au organizat și un marș pe bd. Ștefan cel Mare și în fața Guvernului, în cadrul căruia au cerut Guvernului să renunțe la proiectul elaborat și să identifice soluții optime cu păstrarea ambelor instituții.

Conform unui proiect de hotărâre al Guvernului, Ministerul Sănătății propune reorganizarea prin fuziune (absorbție) a Instituției medico-sanitare publice Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” cu Instituția medico-sanitară publică Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile.

Argumentul principal în sprijinul necesității fuziunii celor două instituții, respins categoric de ambele spitale, se bazează pe faptul că toate maladiile contagioase sunt încadrate în categoria maladiilor infecțioase, facilitând astfel consolidarea activităților prin implementarea unui management comun.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.