VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 1,1 mil. de moldoveni reprezintă populația inactivă a țării, în scădere cu 9%

Peste 1,1 milioane de cetățeni moldoveni sunt inactivi din punct de vedere profesional. Cea mai mare categorie de populație, care nu este încadrată în câmpul muncii, o reprezintă pensionarii, urmată de elevi și studenți, iar pe locul al treilea sunt persoanele care muncesc în străinătate.

Datele Biroului Național de Statistică pentru al treilea trimestru al acestui an arată că cea mai mare pondere în rândul populației inactive, aproximativ 50 la sută, îi revine pensionarilor. Aceștia sunt urmați de elevi și studenți, cu o cotă de 13,4%, și de persoanele care îngrijesc de familii, așa-zișii casnici, care dețin o pondere de 12,2%.

Oficial, peste 120 de mii de moldoveni, sau 10,2 la sută din totalul populației inactive, nu lucrează și nici nu-și caută un loc de muncă în Republica Moldova, deoarece au deja un job în străinătate sau plănuiesc să meargă la muncă peste hotare.

Conform datelor colectate din gospodării, alți aproximativ 83 de mii de conaționali, sau 7,5 la sută din populația inactivă, sunt declarați ca fiind plecați în străinătate la muncă pentru o perioadă mai mică de un an.

Distribuția populației inactive după grupe de vârstă scoate în evidență că peste 75 la sută dintre adolescenții și tinerii care au între 15 și 24 ani sunt inactivi din punct de vedere profesional, deoarece învață în instituțiile preuniversitare și superioare.

Statistica mai arată că ponderea femeilor în rândul populației inactive este mai mare decât cea a bărbaților. Raportul fiind de 58% la 42%. Totodată, cel mai mare număr de moldoveni inactivi sunt în sate, acolo unde 60 la sută dintre cetățeni nu au un loc oficial de muncă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.