VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Satele Volintiri și Copceac, în proces de amalgamare: Recean promite tot sprijinul Guvernului

Satele Volintiri și Copceac din raionul Ștefan Vodă se află pe ultima sută de metri în procesul de amalgamare voluntară. Astăzi, prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu primarii acestor localități.

Potrivit premierului, amalgamarea localităților va oferi mai multe posibilități pentru accesarea fondurilor de dezvoltare, inclusiv a celor disponibile în procesul de preaderare la Uniunea Europeană.

Totodată, prim-ministrul a exprimat tot sprijinul politic al Guvernului în procesul de amalgamare voluntară, menționând că beneficiile vor fi resimțite de toți membrii comunității.

Este necesară și o campanie de informare, nu ne așteptăm să facem amalgamările peste noapte. Trebuie să prezentăm avantajele acestei schimbări și să creștem calitatea serviciilor publice”, a spus prim-ministrul.

Primarii Igor Hîncu, s. Volintiri, și Vasile Țîntari, s. Copceac, au relatat că decizia de inițiere a amalgamării voluntare urmează să fie aprobată chiar la următoarea ședință a consiliilor celor două localități.

„Suntem pe ultima sută de metri, am respectat procedurile și etapele stabilite și desfășurăm o campanie de informare ca să explicăm beneficiile”, au menționat ei.

În prezent, în satul Volintiri sunt în proces de realizare zece proiecte, ce vizează eficientizarea energetică a clădirilor publice, gestionarea deșeurilor, sporirea implicării civice în guvernarea locală, dar și sprijinirea localnicilor și a refugiaților ucraineni care vor să inițieze o afacere.

De menționat că, în ultimii patru ani, în satul Volintiri au fost realizate alte peste 30 de proiecte: a fost reparat sistemul de canalizare la grădiniță, eficientizată colectarea deșeurilor din localitate, renovată piața locală și Centrul de plasament pentru copii în situații de risc. La fel și în satul Copceac au fost implementate alte zeci de proiecte. Localitatea este gazificată complet, alimentată în totalitate cu apă, dispune de iluminat public și terenuri moderne de joacă.

Începând cu anul 2024, unitățile administrativ-teritoriale învecinate pot alege să se unească, pentru a administra mai bine cele mai importante treburi locale. Guvernul oferă fonduri pentru pregătirea procesului de amalgamare voluntară, iar Cancelaria de Stat, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, asigură ghidare în acest proces.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.