VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Săptămână importantă privind aderarea R. Moldova la UE

Săptămână importantă privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, susține eurodeputatul Siegfried Mureșan, cu referire la summitul care va avea loc la Bruxelles, la 14-15 decembrie.

Joi și vineri are loc reuniunea Consiliului European în care șefii de state și de guverne vor decide cu privire la începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană.

„Această decizie este una importantă și pentru noi deoarece putem fi în siguranță în interiorul UE doar dacă suntem înconjurați de țări sigure, stabile și cât mai bine integrate în Uniune”, a scris Mureșan pe pagina personală de Facebook.

Potrivit presei de peste Prut, concluziile summitului european sunt deja redactate sub formă de draft, iar proiectul provizoriu al declarației finale, la care a avut acces presa, recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

În cadrul Consiliului European deciziile sunt luate cu unanimitate de voturi.

Singurul suspans rămâne din partea Ungariei, țara care amenință că s-ar putea opune începerii negocierilor cu Moldova și Ucraina și al cărei lider de facto, premierul Viktor Orban, se află, de pe poziții naționaliste și filo-putiniste, într-o permanentă opoziție cu instituțiile UE de la Bruxelles.

Menționăm că, pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru R. Moldova și Ucraina.

Președinta Sandu, premierul Dorin Recean și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, poartă consecvent discuții cu oficialii de nivel înalt ai tuturor statelor membre UE pentru a promova importanța lansării negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Chișinăul consideră că este pregătit pentru lansarea negocierilor de aderare. Autoritățile spun că Republica Moldova a realizat 94% dintre toate obligațiile pe care și le-a asumat în calitate de stat candidat. Restanțele țin de deoligarhizare, lupta împotriva corupției și supremația legii. Totodată, Chișinăul dă asigurări că toate sarcinile vor fi realizate complet până în martie 2024.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.