VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 66. Tensiuni în nordul Israelului. Tel Aviv a trimis un ultimatum grupării Hezbollah să se retragă de la graniță

Update: Forțele de Apărare ale Israelului ar fi emis un „ultimatum de 48 de ore” guvernului și armatei libaneze prin care cere ca Beirut să inițieze de urgență negocieri cu militanții Hezbollah. Armata Tel Avivului cere retragerea grupării șiite de la granița cu Israel. În caz contrar, trupele israeliene vor invada teritoriul libanez cu scopul de a distruge întreaga infrastructură a Hezbollah.

Deocamdată, nu există o confirmare oficială în acest sens. Singura sursă este o postare în X a celor de la OSINT (Open Sourse Intellingence) – investigații în baza surselor deschise, transmite ziua.md.

Se presupune că ultimatumul ar fi fost transmis guvernului și trupelor libaneze prin intermediari. Ca răspuns, Hezbollah și-a declarat disponibilitatea de a deschide focul asupra oricărui soldat IDF într-o zonă de 3 kilometri de la granița libanezo-israeliană.

Update: Adunarea Generală a ONU a programat pentru mâine, 12 decembrie, o reuniune de urgență pentru a vota un proiect de rezoluție care cere o încetare imediată a focului umanitar în Gaza, transmite hotnews.ro.

Între timp, presa din Israel anunță că premierul Benjamin Netanyahu a înființat o echipă secretă, formată din reprezentanți ai aliaților și ai Apărării, pentru a discuta planurile postbelice pentru Fâșia Gaza.

Potrivit raportului, echipa este condusă de consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi și ministrul afacerilor strategice Ron Dermer și include reprezentanți ai Forțelor de Apărare Israelului, Mossad și Shin Bet.

Ambasadorul Israelului în SUA, Mike Herzog, a fost și el la întâlniri, potrivit raportului, care a adăugat că echipa s-a întâlnit deja de patru ori și este de așteptat să se întâlnească din nou în această săptămână. De asemenea, Washingtonul ar fi fost informat deja despre lucrările acestui grup creat de Tel Aviv.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut duminică apel către combatanţii Hamas să depună armele în cel mai scurt timp, afirmând că în ultimele zile s-au înregistrat numeroase capitulări ce anunţă ”începutul sfârşitului” pentru mişcarea islamistă palestiniană, transmite agenţia France Presse, citată de Agerpres.

„Ei depun armele şi se predau soldaţilor noştri eroici. Asta va mai dura. Războiul continuă, dar este începutul sfârşitului pentru Hamas”, a declarat şeful executivului israelian. „Le spun teroriştilor Hamas: acesta este sfârşitul. Nu muriţi pentru (şeful mişcării din Gaza, Yahya) Sinwar. Predaţi-vă acum!”, a adăugat Netanyahu.

În prezent, tancurile israeliene încearcă să avanseze în bătălia lor împotriva Hamas în Khan Younis și în împrejurimi, în timp ce întâmpină rezistență în mijlocul unor lupte intense într-un război care a intrat acum în a treia lună. În același timp, Organizația Națiunilor Unite (ONU) cere încetarea imediată a focului și ar urma să voteze marți un proiect de rezoluție în acest sens, transmite Reuters.

Pe fondul rapoartelor Organizației Mondiale a Sănătății privind situația „catastrofală” a sănătății din Fâșia Gaza, activiștii palestinieni au făcut apel la o grevă globală luni, ca parte a unui efort coordonat de a face presiuni asupra Israelului pentru a obține o încetare a focului.

Atacul terorist brutal efectuat de comandouri ale Hamas pe 7 octombrie s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului şi răpirea altor circa 240 care au fost duse în Fâşia Gaza. O parte din aceşti ostatici au fost eliberaţi în schimbul punerii în libertate a unor deţinuţi palestinieni din închisori israeliene.

Riposta armatei israeliene asupra poziţiilor teroriştilor Hamas din Gaza a condus la moartea a aproape 18.000 de oameni şi rănirea altor cel puţin 40.000, conform datelor furnizate de autorităţile din enclava palestiniană.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.