VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Salariului minim pe țară va crește cu 25% și va fi 5 mii de lei

Începând cu 1 ianuarie 2024 cuantumul salariului minim pe țară va constitui 5 mii lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 de ore, ceea ce reprezintă 29,58 lei pe oră. Hotărârea de Guvern privind stabilirea cuantumului salariului minim pe țară pentru anul 2024 a fost aprobată la 6 decembrie, de Executiv. Astfel, salariul minim în R. Moldova pentru anul viitor va fi cu 25% mai mare față de cel din anul curent, care constituie 4 mii de lei.

Potrivit notei informative a proiectului, Cuantumul salariului minim pe țară, stabilit în mărime de 5000 lei, este argumentat de necesitatea asigurării unei creșteri continue a garanțiilor minime în domeniul salarizării pentru a
menține puterea de cumpărare a salariaților și a asigura un mediu concurențial echitabil la nivel regional și internațional, în ce privește utilizarea forței de muncă.

Cuantumul salariului minim se determină în funcție de condițiile economice concrete și de nivelul salariului mediu pe economia națională, precum și de nivelul prognozat al ratei inflației.

Salariul minim reprezintă mărimea minimă a retribuţiei în lei, stabilită de către stat pentru o muncă simplă, necalificată, sub nivelul căreia patronul nu este în drept să plătească pentru norma de muncă pe lună sau pe oră, îndeplinită de angajat. Este important de precizat că menţinerea cuantumului salariului minim este obligatorie pentru toţi agenţii economici, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare. Acest cuantum nu poate fi diminuat nici prin contractul colectiv de muncă, nici prin contractul individual de muncă.

După cum a explicat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cazul în care programul de muncă este, potrivit legii, mai mic de 40 de ore pe săptămână, salariul minim orar se calculează prin raportarea salariului minim lunar la numărul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat.

Începând cu anul 2023, Guvernul a unificat salariul minim, acesta fiind aplicat în același cuantum atât în sectorul bugetar, cât și în cel real.

Conform estimărilor, majorarea cuantumului salariului minim pe țară implică creșteri salariale pentru circa 36,0 mii de salariați din sectorul bugetar.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.