Salariul minim pe țară pentru anul viitor ar putea fi majorat în două trepte – pe 1 ianuarie și pe 1 iulie. Aceasta după ce sindicatele au propus ca acesta să fie în mărime cinci mii de lei, iar estimările Ministerului Finanțelor a calculat impactul bugetar la mai mult de un miliard de lei, ceea ce autoritățile nu-și pot permite pentru a acoperi cheltuielile pentru sectorul bugetar.
O altă propunere este ca pentru salariul real să fie stabilit un salariu minim de cinci mii de lei, iar pentru sectoarele mai mici și cel bugetar, cuantumul să fie de patru mii de lei. Subiectul a fost discutat la ședința Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective.
„Noi venim cu propunerea ca salariul minim pe țară pentru anul 2023 să reprezinte cinci mii de lei. Și pentru acești cinci mii de lei avem câteva motive întemeiate. Ne dorim nu doar o creștere cantitativă a salariului, ci o creștere calitativă. Primul motiv este ca salariul minim să poată oferi salariatului posibilitatea de a beneficia de o pensie minimă. Or, în prezent un salariat care primește 3 500 de lei nu poate beneficia de o pensie minimă reieșind din calculele salariale, dar statul compensează diferența. Al doilea motiv este că salariul minim în sfârșit în Republica Moldova să reprezinte 50% din salariul mediu prognozat. Al treilea motiv este inflația extrem de mare, care în prezent constituie 34%. „Inflația trebuie luată în considerare la creșterile salariale, mai ales că, chiar dacă ar fi o creștere de 34%, aceasta ar însemna o indexare, dar nu majorare”, a declarat președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Igor Zubcu.
Leonid Cerescu, președintele Confederației Naționale a Patronatului, a spus că patronatele susțin creșterea, care este una condiționată. Însă, potrivit lui, pentru creșterea de până la cinci mii de lei este necesară modificarea legislației cu privire la sistemul tarifar. „Așa se solicită din partea unor agenți economici cu capital de stat majoritar, astfel încât să fie garantat acest salariu minim, chiar și până la cinci mii de lei, la categoriile respective”, a notat Leonid Cerescu, potrivit IPN.
Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a declarat că în baza deciziei de astăzi urmează să fie pregătite și promovate actele necesare pentru modificarea hotărârii de Guvern cu privire la stabilirea salariului minim pe țară. „Am unificat conceptul de salariu minim pentru sectoarele bugetar și real al economiei, deși procesul nu a fost dus încă până la capă. În sectorul bugetar nu vorbim cu adevărat despre un salariu minim, vorbim despre o sumă minim garantată. Or, salariu minim trebuie să fie salariul de bază. Acest lucru sper să se rezolve”, a notat ministru.
Marcel Spatari a spus că majorarea salariului minim pe țară până la cinci mii de lei ar putea fi posibilă în două trepte, în calitate de alternativă, de exemplu din 1 ianuarie – 4 mii de lei și revizuirea acestui cuantum către 1 iulie.
Sindicatele au criticat propunerea. În context, s-a propus să se stabilească la nivel ramural, în sectorul real, un salariu minim de cinci mii de lei, iar sectoarele precum micul comerț, să rămân la nivelul salariului din buget de patru mii de lei – care să fie pe întreaga țară.
În septembrie 2022, Guvernul a aprobat unificarea salariului minim la nivel de țară pentru un program complet de lucru de 169 de ore în mărime de 3500 de lei, atât în sectorul bugetar, cât și în cel real.