VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Ruşii din Letonia învaţă letona şi dau un test de limbă pentru a evita expulzarea

Membrii comunităţii de ruşi din Letonia învaţă letona şi dau un test de limbă pentru a evita expulzarea din ţară. Aproximativ 20.000 de persoane din Letonia au paşaport rusesc, notează Mediafax.ro.

Războiul din Ucraina a afectat comunitatea de ruşi din Letonia. Înainte nu era o problemă ca persoanele să comunice în limba rusă, dar acum autorităţile le cer ruşilor să-şi dovedească loialitatea faţă de ţara în care trăiesc. Criza s-a amplificat după campania electorală de anul trecut care a fost dominată de întrebări despre identitatea naţională şi de preocupări legate de securitate.

Guvernul cere un test de limbă de la cei 20.000 de cetăţeni din ţară care deţin paşapoarte ruseşti, în majoritate femei şi persoane în vârstă.

Cetăţenii ruşi sub 75 de ani care nu trec testul până la sfârşitul anului vor avea la dispoziţie un termen rezonabil pentru a pleca, a declarat Dmitrijs Trofimovs, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne. În cazul în care nu pleacă, aceştia s-ar putea confrunta cu o „expulzare forţată".

După izbucnirea războiului din Ucraina, Letonia a interzis canalele de televiziune ruseşti, a distrus un monument sovietic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi se pregăteşte să elimine educaţia în limba rusă.

De asemenea, Letonia a interzis organizarea manifestațiilor, marșurilor sau altor evenimente dedicate „Zilei Victoriei”, însă de 9 mai pot fi organizate acțiuni publice de solidaritate cu poporul ucrainean și de comemorare a victimelor războiului din Ucraina.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.