VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Prețul NATO: Summitul din Vilnius ar costa Lituania aproape 30 de milioane de euro. Suma a provocat nemulțumiri în țara baltică

Autoritățile din Vilnius insistă asupra faptului că achizițiile pentru viitorul summit au fost transparente, dar costurile au crescut vertiginos, în condițiile în care se așteaptă ca Joe Biden și Volodimir Zelenski să participe. Costurile pentru găzduirea unui viitor summit NATO în Lituania provoacă îngrijorare în țara baltică.

Reprezentanții alianței militare formate din 31 de state se vor reuni în iulie în capitala Vilnius, la care sunt așteptați să participe atât președintele american Joe Biden, cât și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Însă suma pe care autoritățile lituaniene o cheltuiesc pentru această reuniune majoră a provocat o serie de articole în ziar, jurnaliștii investigând costurile implicate, ceea ce a forțat guvernul să riposteze la acuzațiile privind lipsa de transparență a achizițiilor, potrivit Euronews.

Săptămâna trecută, postul public de televiziune LRT a anunțat că Ministerul lituanian de Externe, care organizează discuțiile, va cheltui 6,48 milioane de euro pentru închirierea a peste 500 de mașini, majoritatea noi. Vehiculele de lux vor fi cumpărate de la o companie locală căreia i s-a dublat finanțarea de la bancă la 20 de milioane de euro, doar pentru a-și permite să plătească mașinile și microbuzele pentru summitul NATO.

Între timp, jurnalistul lituanian Andrius Tapinas a pus sub semnul întrebării prețul serviciilor achiziționate pentru summitul din aprilie, detaliind facturi de mai multe milioane de euro pentru echipamente de videoconferință și de iluminat.

Toate costurile vor fi suportate de Lituania, țară în care recesiunea economică și creșterea vertiginoasă a prețurilor la alimente au contribuit la raportul în care o persoane din cinci este în sărăcie.

Observatorii au pus sub semnul întrebării transparența achizițiilor efectuate de autorități, unele contracte fiind atribuite în urma unor negocieri nedeclarate, potrivit agenției de presă Baltic News Service.

Oficialii spun că au fost, susținând că prețurile au fost influențate de urgența procesului.

Conferința se pregătește de mult timp, Ministerul de Externe estimând în iulie anul trecut că summitul va costa 30 de milioane de euro.

Summiturile NATO necesită în mod inevitabil sume mari de bani pentru securitate, transport și alte costuri de găzduire, în special atunci când sunt prezenți invitați de marcă.

Localnicii din Vilnius se vor confrunta cu o serie de perturbări, cu blocaje rutiere, zboruri anulate și reduceri ale transportului public.

O companie Up Records, care va închiria echipamente de sunet pentru 553.000 de euro, a avut un venit anual de 120.000 de euro și a înregistrat o pierdere de 50.000 de euro în 2021", a scris Tapinas pe Facebook.

Echipamentele de videoconferință vor fi închiriate pentru 1,6 milioane de euro de către Screen Service - dublu față de venitul său anual pentru această afacere; în timp ce iluminatul va fi furnizat de Muzikos Ekspresas pentru 1,5 milioane de euro. Aceasta reprezintă, de asemenea, dublul venitului său anual, compania înregistrând anul trecut o pierdere de 250.000 de euro, a adăugat el.


Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.