Ocupanții ruși din Mariupol, orașul capturat din sud-estul Ucrainei, plănuiesc un proces-spectacol al prizonierilor de război. În acest scop, în sala filarmonicii se construiesc cuști umane, a anunțat Vadim Boicenko, primarul demis al orașului, relatează Blick.
Înainte de căderea orașului, Boicenko a fugit pe teritoriul controlat de Kiev. Acum se teme că prizonierii de război ucraineni din Mariupol riscă să moară. Potrivit lui Boicenko, „este puțin probabil ca aceste cuști, ale căror gratii sunt din fier armat și au 20 de milimetri grosime, să fie ridicate pe scenă pentru un concert”. „Ocupanții din Mariupol plănuiesc să condamne la moarte luptătorii ucraineni”, a mai scris Boicenko, pe canalul Telegram al Consiliului Orășenesc.
Edilul face apel la comunitatea mondială, ONU și Crucea Roșie „să asigure un tratament echitabil al prizonierilor de război, pentru ca apărătorii noștri să se întoarcă în viață în Ucraina și să prevină o a doua Olenivka la Mariupol”.
Pe 29 iulie, presa rusă a raportat bombardarea lagărului din Olenivka, regiunea Donețk, unde sunt deținuți prizonieri ucraineni, care s-a soldat cu 53 de morți, inclusiv luptători ai Batalionului Azov. Serviciul secret al armatei ucrainene a prezentat dovezi că separatiștii locali loiali Kremlinului, în cooperare cu serviciul secret rus FSB și grupul de mercenari Wagner, au minat mai întâi barăcile și apoi au folosit „un lichid inflamabil, ceea ce a dus la răspândirea rapidă a focului”.
În mai, cel puțin o mie de luptători ucraineni, inclusiv membri ai Batalionului Azov, au fost luați prizonieri pe teritoriul controlat de Rusia, după ce uzina de oțel Azovstal din Mariupol a fost capturată de forțele ruse. Timp de 80 de zile, soldații din Batalionul Azov au rezistat eroic atacurilor rusești, adăpostindu-se alături de civili în subsolurile oțelăriei din Mariupol.