VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Calea Ferată din Moldova ajută la creșterea exportului de cereale din Ucraina

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” și-ar putea tripla capacitatea de transportare a mărfurilor, pe fundalul cererii în creștere provocată de războiul din Ucraina și al capacităților limitate ale țării vecine de a mai exporta prin porturile de la Marea Neagră. Declarația a fost făcută de către Oleg Tofilat, director general la CFM, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la „Vocea Basarabiei”.

Invazia rusă în Ucraina a făcut ca Republica Moldova să contribuie la soluționarea unei părți a  problemei tranzitului de cereale din țara vecină, a spus Oleg Tofilat, recunoscând că nu dispune de capacități suficiente.

„Trebuie de adăugat treptat tracțiune, de coordonat cu colegii din porturile din sud: Reni, Giurgiulești și Galați. Totuși, este mare diferența între transportul feroviar, marin și cel rutier”, a conchis acesta.

Făcând o comparație cu anii trecuți, când cantitatea de cereale transportată din R. Moldova era mică, iar logistica ucraineană era orientată spre porturile maritime, Tofilat a evidențiat că în anul acesta volumul mărfurilor transportate e mult mai mare, dar e insuficient pentru a face față necesităților ucrainenilor.

Valentina Ursu, gazda emisiunii, s-a interesat și de soarta salariaților care o perioadă primeau salariile cu întârzieri foarte mari, restanța ajungând și la șase luni. Tofilat a spus că muncitorilor le-a fost majorat salariul cu aproximativ 80 la sută și că deja acesta se achită lunar, fără întârziere.

„Majorarea salariilor s-a făcut datorită faptului că transportăm mai mult și, respectiv, câştigăm mai mult. Până în 2023 vom majora salariul cu încă circa 50%”, a adaugat Oleg Tofilat.

În prezent, întreprinderea are 6200 de angajaţi şi câteva sute de locuri vacante. Pe 5 august „Calea Ferată din Moldova” a sărbătorit 150 de ani de la fondare.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.