VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rușii ard gazul degeaba, la propriu: Gaze de 10 milioane de dolari, arse zilnic în atmosferă, ca să nu fie încărcate în Nord Stream

În timp ce costurile energetice ale Europei cresc vertiginos, Rusia arde în gol cantități mari de gaze naturale, potrivit unei analize citate de BBC News.

Experții spun că, în condiții normale, gazul ar fi fost exportat în Germania.

Aceștia afirmă că uzina de lângă granița cu Finlanda, arde în fiecare zi o cantitate de gaz estimată la 10 milioane de dolari.

Analiza efectuată de Rystad Energy indică faptul că aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaz sunt arși zilnic prin flacără deschisă, direct în atmosferă.

Acesta provine de la o nouă instalație de gaz natural lichefiat (GNL) de la Portovaya, la nord-vest de Sankt Petersburg.

Între timp, gazele se apropie de cote record în UE. Prețurile angro ale gazelor naturale din Olanda și Marea Britanie au crescut la cel mai ridicat nivel din martie.

Prețul olandez pentru gaze cu livrare în septembrie, un reper european, a urcat cu 15,95 euro, până la 315,95 euro pe megawatt oră (MWh), cel mai ridicat nivel de după 7 martie, în timp ce prețul pentru decembrie a fost cu 30,55 euro mai mare, la 319,75 euro/MWh.

Gazprom a invocat în ultima vreme echipamentele defecte sau întârziate ca fiind principalul motiv pentru reducerea livrărilor prin Nord Stream, care funcționează la o cincime din capacitatea sa totală.

Germania a spus că acesta este un pretext și că Moscova folosește gazul ca armă pentru a crește prețurile și pentru a slăbi hotărârea Uniunii Europene cu privire la sancțiuni.

Rusia neagă acest lucru și spune că sancțiunile occidentale sunt motivul pentru prețurile ridicate la gaze.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.