VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rusia vrea să sape împreună cu China un tunel pe sub Marea Neagră pentru a asigura o legătură cu Crimeea

Moscova vrea să sape un tunel pe sub Marea Neagră care să asigure o legătură sigură, care să nu poată fi bombardată de către ucraineni, între Rusia şi Crimeea anexată, dezvăluie tabloidul american Washington Post (WP).

Serviciile ucrainene de securitate (SBU) anunţă că au interceptat comunicaţii care dovedesc că şefi ai unor întreprinderi ruseşti şi chinezeşti au discutat despre acest proiect la sfârşitul lui octombrie, scrie News.ro.

La Moscova, această idee ar fi apărut în 2022, după atacarea Podului Kerci (Podul Crimeea). Această infrastructură – singura care asigură o legătură între peninsula anexată de Moscova în 2014 şi Rusia – a fost atinsă în două rânduri de explozii – una cauzată de un camion-capcană, cealaltă de drone navale.

Un tunel submarin ar securiza, astfel, aprovizionarea peninsulei. Surprinzător este însă faptul că Rusia ar planifica acest proiect faraonic împreună cu China.

E-mailuri interceptate de către SBU, pe care Washington scrie că le-a consultat şi atestat – arată că una dintre principalele întreprinderi de construcţii chinezeşti şi-a semnalat voinţa de a participa la acest proeict.

Tabloidul american scrie că un consorţiu ruso-chinez ar fi fost înfiinţat recent în Crimeea în acest scop.

Această alianţă poate părea uimitoare, având n vedere prudenţa Chinei în dosarul Războiului din Ucraina, dar şi pentru că aceasta ”nu a recunoscut niciodată anexarea crimeei”, scrie WP.

În privinţa fezabilităţii şantierului, costul ar reprezenta miliarde de dolari şi ar dura ani de zile, estimează experţi în inginerie consultaţi de către tabloidul american.

În prezent, legătura dintre partea continentală a Rusiei și peninsula Crimeea are loc prin podul Kerci. De la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, acesta a fost ținta mai multor atacuri aeriene. Podul este o rută de aprovizionare crucială pentru forțele rusești din peninsula anexată ilegal de Moscova de la Ucraina. A fost inagurat în 2018 chiar de Vladimir Putin, printr-o mare festivitate, în care președintele rus a condus un camion.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.