VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rusia a obținut venituri de 158 ​​de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în șase luni de la izbucnirea războiului

Rusia a obținut venituri de 158 ​​de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în șase luni de la izbucnirea războiului, mult peste nivelul anilor anteriori, pe fondul creșterii prețurilor. UE este principalul importator (cu 54%). A plătit Moscovei aproximativ 85 de miliarde de euro, se arată într-o analiză publicată de Centre for Research on Energy and Clean Air.

Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) a compilat un set de date despre conductele și comerțul maritim din combustibili fosili rusi în perioada 24 februarie – 24 august. 

Principalele constatări sunt:

  • Combustibilii fosili continuă să umple cufărul de război al Kremlinului, din cauza prețurilor ridicate.
  • Rusia a câștigat 158 ​​de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în primele șase luni de război (24 februarie – 24 august). UE a importat 54% din acestea, în valoare de aproximativ 85 de miliarde EUR. 
  • Exporturile de combustibili fosili au contribuit cu aproximativ 43 de miliarde de euro la bugetul federal al Rusiei de la începutul invaziei, susținând finanțarea crimelor de război din Ucraina.
  • Cel mai mare importator de combustibili fosili a fost UE (85,1 miliarde euro), urmată de China (34,9 miliarde euro), Turcia (10,7 miliarde euro), India (6,6 miliarde euro), Japonia (2,5 miliarde euro), Egipt (2,3 miliarde euro), și Coreea de Sud (2 miliarde euro). 
  • Creșterea prețurilor la combustibilii fosili înseamnă că veniturile actuale ale Rusiei sunt cu mult peste nivelul anilor anteriori, în ciuda reducerilor volumelor de export din acest an.

Veniturile din exporturi ale Rusiei au crescut în perioada iulie-august, susținute în principal de prețul țițeiului.

  • În august, veniturile și volumele exporturilor de combustibili fosili din Rusia au revenit ușor de la nivelul minim atins în iunie.
  • Exporturile Rusiei au scăzut însă cu 18% în comparație cu nivelul record atins la începutul invaziei (februarie-martie). Scăderea a fost determinată de reducerile exporturilor de gaze prin conducte, produse petroliere și cărbune.
  • În comparație cu începutul invaziei, reducerile importurilor de combustibili fosili din Rusia au costat țara 170 de milioane de euro pe zi în venituri pierdute în iulie și august. Scăderea globală a volumelor exporturilor a fost determinată de o scădere a exporturilor către UE, care au scăzut cu 35%.
  • Doar o mică parte a planului UE de a impune embargo asupra petrolului rusesc a fost realizată.

Interdicția UE de import a afectat exporturile și producția de cărbune din Rusia.

  • După ce interdicția UE a cărbunelui a intrat în vigoare pe 10 august, volumele exporturilor de cărbune ale Rusiei au scăzut la cel mai scăzut nivel de la începutul invaziei. Rusia nu a reușit să găsească alți cumpărători care să înlocuiască cererea în scădere a UE, în ciuda faptului că interdicția era cunoscută public de luni de zile.

Interdicțiile privind petrolul au nevoie de o mai bună aplicare.

  • Rusia găsește modalități de a redirecționa aprovizionarea cu petrol, prin rafinare, amestecare, transbordări și transferuri de la navă la navă.
  • Sunt necesare reguli și proceduri mai stricte pentru a preveni intrarea țițeiului și a produselor petroliere care conțin petrol rusesc pe piețele cu interdicții în vigoare.
  • UE și Regatul Unit trebuie să înceapă să-și folosească pârghia în transportul mondial: UE trebuie să interzică utilizarea navelor deținute de europeni și a porturilor europene pentru transportul petrolului rusesc către țări terțe, în timp ce UK trebuie să nu mai permită industriei sale de asigurări să participe la acest comerț.

Europa înlocuiește importurile din Rusia.

  • Reducerea consumului de combustibili fosili joacă un rol cheie în gestionarea impactului reducerilor de export ale Rusiei și a interdicțiilor UE de import. Europa a redus consumul de gaze ca răspuns la prețurile ridicate, dar consumul de petrol și cărbune a crescut.
  • Este esențial ca Europa să accelereze măsurile de economisire a energiei, în special vizând consumul de petrol și gaze, și să accelereze desfășurarea energiei curate, a pompelor de căldură, a vehiculelor electrice și a altor tehnologii pentru a înlocui combustibilii fosili din Rusia.

Criza energetică accelerează procesul de tranziție către energia verde în întreaga lume.

  • În timp ce impactul imediat al crizei a fost creșterea cererii de combustibili fosili din afara Rusiei, prețurile vertiginoase ale combustibililor fac atractive investițiile în energie verde în întreaga lume și creează un impuls pentru politicile de sustenabilitate.
  • 19 guverne europene și-au accelerat obiectivele de energie verde ca răspuns la pandemie, criza gazelor și agresiunea Rusiei. Aceste ținte consolidate vor avea ca rezultat o reducere cu 30% a utilizării combustibililor fosili în sectorul energetic până în 2030, în comparație cu planurile energetice în vigoare în 2019.
  • În SUA, Legea de reducere a inflației este proiectată a fi cea mai importantă legislație privind energia verde.
  • Instalațiile eoliene și solare din China au înregistrat noi recorduri în prima jumătate a anului, și au crescut capacitatea la 130-150 gigawați în acest an.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.