VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rusia a bombardat cu rachete Zaporijie și Krivoi-Rog, după ce ucrainenii au lovit o stație de curent din orașul rusesc Belgorod

Rusia a bombardat cu rachete Zaporijie și Krivoi-Rog, azi-noapte, după ce ucrainenii au lovit o stație de curent din orașul rusesc Belgorod, lăsându-l parțial în beznă. Putin consideră că nu mai este nevoie de bombardamente masive, transmite Institutul american pentru Studii de Război (ISW).

După o săptămână de la bombardarea Podului Crimeei, Vladimir Putin a declarat ieri că nu mai este nevoie de bombardamente masive împotriva Ucrainei, susținând că raidurile aeriene cu rachete și drone din această săptămână ar fi lovit 22 dintre cele 29 de ținte preconizate, iar acum Rusia ar avea alte priorități.

ISW consideră că, prin această declarație, președintele rus pune capăt așteptărilor analiștilor și bloggerilor militari ruși, care au susținut permanent că o campanie scurtă ar fi ineficientă. În realitate, arată ISW, Rusia nu își permite o campanie de acest fel pe o perioadă mai lungă, pentru că nu mai are prea multe rachete ghidate. Ministrul ucrainean al Apărării a declarat ieri că forțele ruse mai dispun de 609 rachete de precizie, dintr-un stoc inițial (înainte de război) de 1.844.

Totuși, azi-noapte Rusia a lovit din nou cu rachete Zaporijie și Krivoi-Rog, iar spre dimineață a fost raportată o explozie și în sudul Kievului.

Între timp, Ucraina pare a da un fel de replică atacurilor ruse din această săptămână, reușind aseară să lase parțial în întuneric orașul rus Belgorod (330 de mii de locuitori), aflat la 40 de kilometri de granița cu Ucraina.

Filmarea loviturii asupra unei stații electrice din oraș, potrivit sursei ctate, sugerează că aceasta a fost bombardată cu artilerie de precizie, cu rază lungă (MLRS). 

ISW consideră că, în ciuda masărilor de trupe ruse și bieloruse pe granița de nord a Ucrainei, nu va exista o nouă invazie terestră asupra Kievului, scopul acestor manevre fiind acela de a forța Armata Ucraineană să relocheze trupe de pe fronturile din sud și est, pentru a întârzia ofensivele ucrainene în aceste direcții.

Pe Frontul de Est, ucrainenii au desfășurat atacuri poziționale în nord-estul regiunii Harkov, la est de Kupyansk. Trupele ruse au efectuat și ele atacuri terestre limitate la vest de Kreminna. În Donețk, continuă asaltul asupra orașului Bakhmut.

Pe Frontul de Sud, forțele ruse au efectuat atacuri limitate în nord-vestul regiunii Herson, iar ucrainenii par a pregăti un atac direct, de la vest și SV, asupra orașului Herson. De altfel, oficialii ruși continuă evacuarea civililor din Herson, sugerându-le acestora să facă “călătorii umanitare recreative” în Rusia.

Potrivit sursei citate,după aruncarea în aer a Podului Crimeei și disturbarea serioasă a aprovizionării Frontului de Sud prin peninsula ocupată, rușii au intensificat activitatea de filtrare pe teritoriul dintre Mariupol și Melitopol, în căutarea partizanilor ucraineni.

Linia de cale ferată care leagă sudul Ucrainei este însă prea aproape de linia frontului, în raza artileriei ucrainene și este de așteptat ca rușii să încerce mutarea, cel puțin parțială, a rutelor de aprovizionare pe șosea (Mariupol-Berdiansk-Melitopol-Herson). Aceasta este însă zona cu cea mai puternică activitate de rezistență, partizanii și unitățile de sabotaj ucrainene reușind zilnic atacuri asupra diferitelor convoaie și obiective militare rusești.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.