VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Preotul Sergiu Aga susține că Patriarhul Kiril face un lucru deosebit de vicios prin îndemnul de a merge la un război fratricid

Biserica Ortodoxă Rusă prin Patriarhul Kiril face un lucru deosebit de vicios pentru morala noastră, pentru etica noastră creștinească și cred că a invăța sau a mobiliza oameni ca să meargă la un război fratricid este un lucru care ar trebui să ne dea de gândit: oare, într-adevăr, suntem noi, după valorile creștinătății de a ne iubi nu doar semenii, dar și pe vrăjmașii noștri? Declarația îi aparține preotului paroh al Bisericii Ortodoxe Românească din Orhei, Sergiu Aga, consilier cultural al Mitropoliei Basarabiei, directorul Asociației Umanitare „Filantropia Creștină”, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.

Părintele a declarat că în istoria creștinătății au existat războaie și multe dintre acestea au fost de apărare a Patriei în care erau chemați oamenii la armă iar preoți cu crucea în frunte mergeau ca să-și susțină neamul, să aibă grijă ca acesta să se propășească, însă potrivit lui, în acest caz, Biserica Ortodoxă Rusă „face acest lucru deosebit de vicios pentru morala noastră, pentru etica noastră creștinească”.

„În istoria creștinătății au existat războaie, și multe dintre războaie au fost de apărare a patriei, de reîntregire a neamului, războaie drepte, în care erai chemat la armă și de multe ori preoți cu crucea în frunte mergeau ca să-și susțină neamul, să aibă grijă ca acesta să se propășească. Aici lucrurile un pic sunt diferite și ar trebui, probabil, în acest context să discutăm și cu un psiholog, nu doar cu un om care vede lucrurile din punct de vedere duhovnicesc, pentru că, din păcate, și în Uniunea Sovietică a fost atrasă preoțimea ca să agreeze o anumită poziție a statului, mai târziu, iarăși, unele lucruri în care s-a implicat cumva Biserica în anumite aspecte socio-politice, iar acum, din păcate, Biserica Ortodoxă Rusă prin patriarhul Kiril face acest lucru deosebit de vicios pentru morala noastră, pentru etica noastră creștinească și cred că a invăța sau a mobiliza oameni ca să meargă la un război fratricid este un lucru care ar trebui să ne dea de gândit: oare, într-adevăr, suntem noi, după valorile creștinătății de a ne iubi nu doar semenii, dar și pe vrăjmașii noștri?”, a spus Sergiu Aga.

Potrivit Parohului, întreaga Biserică Ortodoxă este împotriva Rusiei că a pornit acest război și, de asemenea, este împotriva celor care binecuvântează acest război din postura ierarhilor ortodocși ruși iar noi nu ar trebui să fim parte a unei asemenea biserici care „binecuvântează războiul împotriva fraților”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.