Consiliul Național al Românilor din Ucraina, care reprezintă a treia cea mai numeroasă etnie din țara vecină, a expediat un memoriu autorităților de la Kiev prin care solicită repetat renunțarea definitivă la utilizarea sintagmei ”limba moldovenească” în școlile și instituțiile publice din localitățile și raioanele unde locuiesc preponderent români.
Documentul a fost expediat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, premierului și Ministerului Educației de la Kiev. Consiliul Național al Românilor precizează că autoritățile de la Kiev ar trebui să ia în calcul, în acest sens, decizia recentă de la Chișinău, care a exclus sintagma ”limba moldovenească”, transmite Agenția de presă BucPress din Cernăuți.
”Oficial, „limba moldovenească” este recunoscută doar în Ucraina și în „republica moldovenească transnistreană” separatistă, o creatură a Kremlinului, asociere care nu i se potrivește deloc Kievului. În acest sens, solicităm să se facă modificările corespunzătoare în actele normative și cele subsecvente ale Ucrainei. Kievul trebuie să renunțe oficial la folosirea sintagmei sovietice, staliniste, ruso-imperiale de „limbă moldovenească” la nivel de stat și în spațiul public al Ucrainei în semn de respect pentru denumirea științifică oficială a limbii române ca limbă maternă a peste 400 000 de cetățeni ai Ucrainei, precum și față de limba de stat a celor două țări vecine și prietene cu Ucraina – România și Republica Moldova, aceasta fiind una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”, se arată în memoriul românilor din Ucraina.
În prezent, la nivel oficial sintagmele ”limba moldovenească” și ”literatura moldovenească” sunt utilizate, în special, în programele de studiu și în documentația școlară din sudul regiunii Odesa, ia raioanele Reni, Bolgrad, Ismail și Cetatea Albă.
Memoriul Consiliului Național al Românilor din Ucraina este semnat de aproximativ 20 de instituții culturale și organizații civice care reprezintă minoritatea românească din regiunea Cernăuți și din sudul regiunii Odesa.