VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Procuratura Anticorupție despre ilegalitățile privind finanțarea partidului PAS: „Nu s-au confirmat”

Procuratura Anticorupție (PA) anunță joi, 18 mai, că „nu au fost stabilite careva abateri de la legislația în vigoare privind finanțarea campaniei electorale” a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

PA a anunțat anterior despre investigarea finanțării Partidului PAS în urma sesizării de Proiectul Media „Cu sens” din 13 ianuarie 2023.

Precizăm că, în una din investigații jurnalistice a fost indicat că „potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală, 147 de persoane care apar în lista donatorilor PAS nu au avut nicio sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal de Stat sau au avut venituri mai mici decât sumele donate. Totodată, formațiunea a primit donații sub formă de bunuri și servicii în valoare totală de circa 75.000 de lei”.

„Proiectul Media ,,Cu Sens” a sesizat și Comisia Electorală Centrală la 12 ianuarie 2023, în legătură cu verificarea conformității rapoartelor financiare prezentate de Partidul politic PAS, ,,Șor” și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, care au avut statut de concurenți electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”, precizează PA într-un comunicat de presă.

La 18 ianuarie 2023, Comisia Electorală Centrală a oferit răspuns solicitantului prin care a informat că nu au fost stabilite abateri de la legislația electorală.

De asemenea, Procuratura menționează că la 31 martie 2022, o companie de audit, contractată pentru efectuarea procedurilor ce țin de verificarea și analiza surselor de finanțare a PAS, a plăților și cheltuielilor efectuate pe seama acestor surse pentru perioada anilor 2019, 2020 și 2021, a întocmit un raport de audit.

Conform acestuia, s-a concluzionat că datele incluse în Rapoartele privind gestiunea financiară pentru anii 2019, 2020 și 2021 și Rapoartele privind veniturile și cheltuielile din campania electorală pentru perioada indicată sunt complete, veridice și corespund cerințelor de întocmire a acestora.

Totodată, fiind chestionați donatori pretins a fi cu venituri mai mici decât sumele donate, indicate în investigația jurnalistică, aceștia au declarat că donațiile le recunosc și dispun de suficiente venituri pentru asemenea donații.

Drept rezultat, potrivit PA examinarea petiției a fost încetată.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.