VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

România suspendă contribuțiile pentru organizația ONU pentru refugiații palestinieni

Ministerul Afacerilor Externe din România suspendă contribuțiile pentru organizația ONU pentru refugiații palestinieni după acuzațiile privind implicarea unor angajați ai agenției UNWRA în atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

Ministerul român de Externe precizează că „nevoile civililor palestinieni vor continua să fie o prioritate pentru România”, urmând a menține coordonarea cu partenerii externi, inclusiv la nivel european.

„MAE a luat notă cu maximă îngrijorare de recentele acuzații grave privind presupusa implicare a unor membri ai personalului Agenției Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat – UNRWA – în atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului, de la 7 octombrie 2023. Aceste acuzații trebuie să facă obiectul unor investigații imediate și aprofundate ale ONU.

Salutăm reacția rapidă a conducerii UNRWA de a rezilia cu efect imediat contractele persoanelor vizate și ne exprimăm toată încrederea că investigațiile demarate de ONU, aflate inclusiv în atenția Secretarului General al organizației, vor clarifica situaţia în cel mai scurt timp”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Până la finalizarea investigației, ministerul român anunță că nu va lansa proceduri pentru noi contribuții voluntare către UNRWA.

Reamintim că România a condamnat ferm, încă din primele momente, atacurile Hamas de la 7 octombrie 2023 împotriva Israelului, considerând inacceptabile actele teroriste, exprimând regretul pentru victimele înregistrate, condamnând luarea de ostatici și făcând apel pentru eliberarea acestora.

Toate aceste elemente sunt în deplină concordanță cu poziția consacrată, principială a României față de situația din Orientul Mijlociu și Procesul de Pace din regiune, cu accent pe soluția celor două state.

Astfel, România se alătură Austriei, Marii Britanii, Germaniei, Statelor Unite, Australiei și Canadei, Italiei prin decizia de a întrerupe finanțarea agenției de ajutor după acuzaţii ale autorităților israeliene potrivit cărora angajaţi ai agenţiei ar fi putut fi implicaţi în atacul Hamas din 7 octombrie.

Totodată și Uniunea Europeană a cerut luni un audit asupra funcționării agenției ONU pentru refugiații palestinieni și a cerut UNWRA să accepte ca un audit să fie efectuat de experți independenți, aleși de Comisia Europeană.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.