VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cinci focare de gripă aviară și un focar de rabie, depistate pe teritoriul R. Moldova

Cinci focare de gripă aviară au fost depistate pe teritoriul Republicii Moldova în perioada 19– 26 ianuarie. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în perioada menționată a fost înregistrat și un focar de rabie.

Potrivit ANSA, un focar de gripă aviară a fost înregistrat în raionul Edineț, două – în raionul Glodeni și alte două focare în raionul Rezina.

Tot în această perioadă, a fost înregistrat un focar de rabie la pisică în raionul Florești, oraşul Ghindești. Cadavrul animalului afectat a fost nimicit, conform procedurilor și au fost întreprinse activități de control și de eradicare a focarului de boală, explică ANSA.

„A fost întrunită în regim de urgență Comisia Antiepizootică Excepțională, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară, conform prevederilor Hotărârii de Guvern pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combaterea gripei aviare, privind Planul de contingență şi Manualul operaţional pentru controlul influenței aviare. Ca rezultat, a fost instituită zone de protecție de 3 km și zone de supraveghere de 10 km”, indică sursa citată.

Totodată, în perioada 16 decembrie – 26 ianuarie s-au înregistrat 64 de focare de gripa aviară înalt patogenă atât la fauna sălbatică, cât și în exploatațiile nonprofesionale. ANSA anunță că patru focare de gripă aviară au fost deja eradicate și alte 24 de focare sunt în fază avansată de eradicare.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări şi animale să le țină în interiorul curților, iar la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat personalul veterinar. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.