VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

România preia comanda NATO în Marea Mediterană

România va prelua, pentru șase luni, comanda unei grupări navale NATO, care activează în Marea Mediterană, au anunțat reprezentanții Forțelor Navale Române.

„Puitorul de mine și plase 274 «Viceamiral Constantin Bălescu» va pleca joi, 20 iunie, din Portul militar Constanța în Marea Mediterană pentru a se integra în gruparea navală permanentă a NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two). În cadrul unei ceremonii militare care va fi organizată vineri, 28 iunie, la Salamis, în Grecia, comanda SNMCMG-2 va fi preluată de România, pentru a doua oară în patru ani”, au declarat, miercuri, reprezentanții Forțelor Navale.

Ei au adăugat că Forțele Navale Române vor asigura pentru o perioadă de șase luni comanda grupării navale prin comandorul Sebastian Barote, locțiitorul comandantului Divizionului 146 Nave Minare-Deminare, care va exercita această responsabilitate la bordul Puitorului de mine și plase 274, alături de Statul Major al Grupării format din alți nouă militari români și trei ofițeri din forțe navale partenere.

”În perioada iulie – decembrie 2024, gruparea navală permanentă a NATO de luptă contra minelor, sub comandă românească, va executa misiuni specifice în bazinul mediteraneean, în conformitate cu graficul de generare al forțelor stabilit de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM). Scopurile principale ale SNMCMG-2 sunt asigurarea capacității de reacție imediată a NATO, creșterea interoperabilității dintre forțele navale aliate, precum și promovarea imaginii Alianței Nord-Atlantice”, a mai precizat sursa citată.

Forțele Navale Române au menționat că prin participarea la această misiune contribuie la îndeplinirea angajamentului țării noastre față de securitatea regională și consolidează colaborarea internațională în vederea menținerii stabilității în zona Mării Mediterane.

Puitorul de mine și plase 274 ”Viceamiral Constantin Bălescu” este comandat de locotenent-comandorul Bogdan Iosif, are un echipaj format din 85 de militari români și străini, iar pentru următoarele șase luni va conduce o grupare navală permanentă a NATO din care vor mai face parte nave militare din Italia, Spania și Turcia.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.