VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Risc de gripă aviară în Republica Moldova: ANSA recomandă gospodarilor să-și țină păsările închise

Gripa aviară poate reveni în Republica Moldova. Despre aceasta anunță Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), care subliniază că riscul cel mai ridicat de introducere a gripei aviare în Republica Moldova este atestat pe culoarele de migraţie a păsărilor sălbatice, care, de regulă, fac popasuri, pentru a-și reface puterile, pe imașuri, râuri, lacuri sau fâșii forestiere.

Potrivit ANSA, păsările sălbatice, în special cele acvatice, care sunt considerate rezervorul natural de virus pentru gripa aviară, pot transporta virusurile în tractul respirator sau intestinal, dar acestea nu se îmbolnăvesc în mod obișnuit, ceea ce le permite să elimine viruși pe distanțe lungi.

”Virusul gripei aviare se transmite de la păsările migratoare, păsările bolnave, cadavrele, secrețiile şi excrețiile păsărilor infectate, apă, furaje, echipamente, adăposturile şi mijloacele de transport care au fost în contact cu virusul”, mai notează ANSA.

Pentru prevenirea apariției gripei aviare, crescătorii de păsări sunt obligați să ia o serie de măsuri de biosecuritate pentru evitarea transmiterii şi propagării aceste boli, după cum urmează:

  • păsările vor fi ținute închise în interiorul curţilor, fără a fi lăsate libere în afara acestora: la imașuri, iazuri, bălţi, râuri;
  • se va limita perimetrul din interiorul curții la care au acces păsările, fiind menţinute în adăposturi închise sau, cel puțin, în spații îngrădite;
  • hrănirea păsărilor se va face în spații închise/acoperite la care nu au acces păsările sălbatice;
  • hrana folosită va fi depozitată în spații închise evitându-se accesul păsărilor sălbatice, inclusiv al „speciilor punte” ( vrăbii, ciori, porumbei, coțofene);
  • respectați normele de igienă veterinară în adăposturile păsărilor şi animalelor domestice;
  •  interzicerea intrării persoanelor străine/oaspeților în zona de exploatare a păsărilor domestice;
  • toate cazurile de îmbolnăvire a animalelor/păsărilor sau depistare a cadavrelor de păsări/animale sălbatice se anunță, fără întârziere, medicului veterinar;
  • respectați igiena personală;
  • spălați cu apa și săpun mâinile, mai ales după contactul cu păsările;
  • procurarea păsărilor doar de la ferme autorizate sanitar-veterinar;
  • solicitați obligatoriu certificat sanitar-veterinar pentru păsările procurate;
  • procurați produse alimentare, carne de pasăre şi ouă numai din locații autorizate.

ANSA mai subliniază că cele mai critice momente de izbucnire a focarelor de gripă aviară corespund perioadei de migrare a  păsărilor sălbatice: septembrie-decembrie și martie-mai.

”Toate cazurile de suspiciune, morbiditate şi mortalitate a păsărilor vor fi anunțate imediat medicului veterinar sau administrației publice locale. Gripa aviară nu se tratează”, menționează ANSA.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.