VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rezultatele evaluării internaționale a Curții de Conturi, discutate în cadrul comisie parlamentare

Președinta Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, a avut, astăzi, o întrevedere cu echipa de evaluare internațională a Curții de Conturi, aflată în țara noastră cu ocazia prezentării constatărilor și recomandărilor raportului de evaluare. Echipa a fost însoțită de oficiali europeni din cadrul Directoratului General pentru Vecinătate și Extindere al Comisiei Europene, de alți parteneri importanți de dezvoltare.

Tatiana Cunețchi a făcut o scurtă prezentare a activității Comisiei de control al finanțelor publice, care, din momentul creării sale în anul 2019, a examinat 107 rapoarte de audit efectuate de Curtea de Coturi, inclusiv 50 – pe parcursul legislaturii curente, iar toate ședințele sunt publice și se transmit în direct. ”Scopul pe care îl urmărim în colaborarea cu Curtea de Conturi este să îi motivăm și să îi ajutăm în activitatea importantă de control al utilizării banilor publici. Loc pentru mai bine există, dar putem spune cu certitudine că Comisia de control al finanțelor publice și Curtea de Conturi au devenit un sistem integrat”, a subliniat președinta comisiei.

În cadrul discuțiilor a fost remarcat faptul că aceste evoluții sunt foarte importante în contextul statutului Republicii Moldova de candidat de aderare la Uniunea Europeană.

Evaluarea internațională colegială („peer review”) a Curții de Conturi  a fost realizată în premieră, în perioada 2020-2022, de către un grup de experți internaționali condus de SIGMA – inițiativa comună a Comisiei Europene și Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Scopul exercițiului a fost de a evalua situația pe un șir de dimensiuni, precum independență și cadrul legal, guvernanță, audit financiar – proces și calitate, raportare și obținere a rezultatelor, etc.

Rezultatele  evaluării internaționale „peer review” a Curții de Conturi a Republicii Moldova vor fi supuse audierilor pentru cei interesați.  

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.