Doar 20% din angajamentele anticorupție, propuse de Comisia Europeană, au fost realizate în 2022. Mai exact, doar trei din cele 15 propuneri sau planuri au fost duse la bun sfârșit, se arată într-un raport al Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției.
Potrivit documentului, Republica Moldova înregistrează punctaje scăzute la un șir de indicatori, cum ar fi lupta împotriva corupției, independența sectorului justiției și funcționalitatea instituțiilor publice. De asemenea, în elaborarea unor inițiative legislative anticorupție au fost constatate mai multe lacune și riscuri.
Totodată, în 2022 au fost inițiate 40 de dosare penale privind îmbogățirea ilicită, un număr record pentru țara noastră, multe dintre care însă fără finalitate.
”În cele 40 de dosare penale demarate sunt vizați un ex-președinte al Republicii Moldova, un ex-ministru, un ex-director al SIS, un procuror general suspendat, 16 deputați/ex-deputați, 3 judecători, 3 procurori, 8 colaboratori/ex-colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne, 3 ex-angajați ai CNA, un angajat al Serviciului Vamal, un ex-președinte al Parlamentului, un fost șef de direcție din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, alți 2 subiecți. Doar unul dintre cele 40 de dosare a fost expediat în judecată. Alte două dosare, demarate în anii precedenți, au fost, de asemenea, transmise în instanță în 2022”, se arată în raport.
Potrivit raportului, în 2022 Autoritatea Națională de Integritate a clasat fiecare a doua sesizare depusă și nici o avere nejustificată nu a fost confiscată. Experții sper că multe dintre restanțe vor fi înlăturate în acest an.