VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Slusari, mesaj către ruși: „V-ar plăcea să vi se spună că limba rusă trebuie să se numească slavonă sau moscovită?”

Directorul executiv al asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari a declarat că limba care se vorbește în Republica Moldova este limba română. Acesta s-a arătat indignat de faptul că sunt deputați care nu cunosc limba română iar statul cheltuie bani pentru a le traduce ședințele legislativului, însă „sunt apărători ai limbii moldovenești”.

Alexandru Slusari menționează că în calitate de istoric a ajuns demult la concluzia că limba pe care o vorbesc moldovenii este limba română.

„Am concluzionat demult că este limba ROMÂNĂ. Dar fiind rus de origine etnică, m-am gândit și cred că nu este foarte etic să spun majorității populației țării cum se numește limba lor maternă. Este datoria mea de cetățean al R. Moldova să învăț această limbă.

Dar acum văd cum reprezentanții altor naționalități le spun moldovenilor (românilor) că limba lor e moldovenească. Majoritatea acestor „experți” lingvistici nu au învățat niciodată limba de stat, dar știu foarte bine că este limba moldovenească. Mi-e rușine că încă avem deputați care stau în Parlament cu căști în urechi și statul cheltuie bani pentru a le traduce ședințele Legislativului. Dar ei sunt și apărători ai limbii moldovenești”, a scris Slusari pe o rețea de socializare.

În context, Slusari a adresat unele întrebări reprezentanților altor națiuni care insistă că în R. Moldova se vorbește limba moldovenească.

„Vreau să-i întreb pe toți acești „experți” ai problemei lingvistice. V-ar plăcea ca reprezentanții altor națiuni să insiste ca limba noastră maternă rusă să fie numită, de exemplu, slavonă sau moscovită? Iar găgăuzii ar insista asupra ideii că limba lor este turcă, și nu găgăuză ? (…) Să facem tot posibilul ca fiecare cetățean al Republicii Moldova, indiferent de naționalitate, să învețe și să respecte limba oficială a țării în care trăiește. Și nu trebuie să căutați vinovați pentru că nu a-ți învățat limba. Cine dorește, caută oportunități. Cine nu vrea, caută scuze”, a declarat Slusari.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.