VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Republica Moldova va avea o ambasadă în India

În toamna acestui an, la New Delhi, India, urmează să fie deschisă o misiune diplomatică a Republicii Moldova. Vicepremierul Vladimir Bolea, a vorbit despre rezultatele vizitei din India, acolo unde a stabilit o nouă etapă a relațiilor comerciale.

Ministerul Agriculturii anunță că este o premieră când o delegație de la Chișinău merge în India pentru a avea  întrevederi cu oficiali de la Ministerul Agriculturii și Bunăstării Fermierilor, de la Ministerul Comerțului și Industriei, de la Ministerul de Externe, dar și cu membrii Federației Camerelor de Comerț și Industrie, care au reprezentat circa 30 de companii.

 „Scopul a fost de a discuta cu autoritățile din India și mediul de afaceri despre potențialul și capacitățile noastre de export. Partea indiană s-a arătat cointeresată de fortificarea relațiilor bilaterale pe segmentul agroalimentar, întrucât comerțul cu produse agroalimentare este la o etapă incipientă. În luna octombrie, la New Dehli, va fi deschisă Ambasada Republicii Moldova, când India deține președinția G20. Cu siguranță, deschiderea misiunii diplomatice va impulsiona semnificativ cooperarea politică si comercială, în special în domeniul agricol”, a declarat Vladimir Bolea.

 Oficialul a mai declarat că s-a convenit asupra unui angajament comun, și anume elaborarea și semnarea unui Memorandum de Cooperare între ministerele omoloage responsabile de segmentul agriculturii și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, pentru ca producătorii agricoli să dispună de un cadru de activitate clar și transparent.

 Documentul va fi orientat pe câteva direcții de cooperare: digitalizarea agriculturii, schimb de experiență, mobilități academice pentru studenți, acces pe piață, cerințe fitosanitare, transfer de tehnologii. În lunile septembrie-octombrie  producătorii noștri preconizează să exporte noi cantități de mere în India, dupa cele cca 100 de tone exportate la începutul anului.

 „În cadrul vizitei au fost stabilite contacte foarte bune între ANSA si instituția similară din India. Directorul ANSA a agreat cu oficialii indieni pașii necesari pentru autorizarea exportului de mere în India, din punct de vedere fito-sanitar, ca să putem majora cantitățile de mere livrate. Am vorbit despre soluții de optimizare din punct de vedere a logisticii – principalul impediment al exporturilor naționale către piețele induse. Oficialii indieni au luat în considerație posibilitățile noastre de a livra produse sigure și calitative, comunicând că ar fi interesați de uleiul nostru vegetal, de fructe uscate (prune), mere în stare proaspătă și vinuri pentru sectorul HoReCa. Le-am comunicat despre interesul țării noastre de a importa fertilizanți și pesticide la preț competitiv, cunoscând calitatea înaltă a acestora produse din India”, a menționat Vladimir Bolea.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.