VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Republica Moldova marchează 32 de ani de Independență: Programul evenimentelor

Republica Moldova marchează astăzi 32 de ani de la proclamarea Independenței, votată de către Parlament pe 27 august 1991.

Sărbătoarea va începe, tradițional, cu depuneri de flori.

Începând cu ora 8:30, președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean vor depune flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”. 

Începând cu ora 9:20, conducerea țării, membrii Guvernului, șefii instituțiilor de stat, reprezentanții corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova vor depune flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei.

La ora 10:00, prim-ministrul Dorin Recean va participa la ceremonia de inaugurare a Sărbătorii Naţionale „Ziua Independenței”, în Piața Marii Adunări Naționale, în cadrul căreia președinta Maia Sandu va ține un discurs adresat poporului. La eveniment vor lua parte reprezentanții Președinției, Parlamentului și Guvernului, membrii corpului diplomatic, semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova, precum și alte personalități notorii. Cetățenii au acces liber în Piața Marii Adunări Naționale pentru a sărbători împreună suveranitatea și independența țării.

De la ora 10:45, vor avea loc concerte de fanfară, susținute de orchestre din cadrul sistemului afacerilor interne. Ulterior, de la ora 12:00 până la ora 16:00, șeful Executivului, alături de alți membri ai Guvernului, va avea o întrevedere cu oamenii în cadrul programului „De vorbă cu cetățenii”. Evenimentul se va desfășura în curtea din spatele clădirii Guvernului. Tot aici, cetățenii vor putea descoperi cu cine se mândrește Moldova acasă și peste hotare, îi vor întâlni pe campioanele și campionii moldoveni la lupte, vor urmări un spectacol de trântă sau vor participa la un atelier de pictură pentru copii. 

La ora 16:00, în Piața Marii Adunări Naționale, va începe spectacolul cu genericul „Ca Acasă”, susținut de orchestre de fanfară, colective folclorice și ansambluri de dansuri populare, iar la ora 18:00, Baletul Național „Joc”, alte colective folclorice, orchestre și soliști vor prezenta spectacolul muzical-coregrafic „Moldoveneasca”.

Manifestările cultural-artistice dedicate celor 32 de ani de independență a Republicii Moldova vor continua, la 19:30, cu concertul „Eu – acasă”, susținut de artiști din diasporă. Vor evolua: Valentina Nafornița (Austria), Alexandra Conunova (Elveția), Martina Meola (Italia), Pavel Efremov, (Germania), Lilia Istrati (România), Andrei Jilihovschi (Franța), Cezar Moldovanu (Moldova), pianiștii Stanislav Jar și Laura Balicov (Regatul Țărilor de Jos), țambaliștii Ion Curteanu (Ungaria) și Alexandru Olaru (Moldova).

La ora 21:30, pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, va urca Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii” și va culmina sărbătoarea cu marele joc „Moldovenii când se strâng”.

Programul evenimentelor consacrate Zilei Independenței va putea fi urmărit în direct pe paginile Facebook a Guvernului și ale instituțiilor publice, iar cetățenii noștri din țară și peste hotare se pot alătura Campaniei Naționale „Tricolorul Meu”, desfășurată până la 1 septembrie, prin afișarea drapelului tricolor în cele mai creative și originale moduri. Invităm să împărtășiți fotografii sau videoclipuri ale acțiunilor voastre pe rețelele de socializare, folosind hashtag-ul #TricolorulMeu. Este un mod simplu și frumos prin care putem inspira și pe ceilalți să se alăture inițiativei noastre comune de a celebra valorile ce ne definesc ca națiune, oriunde ne-am afla. Sărbătorind Independența și Limba Română, arătăm că suntem mândri de drumul pe care l-am parcurs și încrezători în viitorul european al Republicii Moldova. Pe 27 august, celebrăm împreună Moldova și oamenii țării!”, anunță Guvernul.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.