VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Reprezentanții fostului Partid ”Șor” se pot înregistra în cursa electorală. Curtea Constituțională a suspendat interdicția

Reprezentanții fostului Partid ”Șor”, scos în afara legii, au undă verde pentru a se înscrie în cursa electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie. Curtea Constituțională a suspendat interdicțiile, adoptate în acest sens de majoritatea parlamentară PAS, până la soluționarea cauzei în fond. Este vorba despre prevederea care restricționează participarea la scrutine a reprezentanților partidelor declarate neconstituționale.

Înalta Curte a precizat că va examina marți, 3 octombrie, sesizarea depusă de un grup de deputați, foști reprezentanți ai Partidului ”Șor”. O decizie în acest sens urma să fie anunțată încă pe 20 septembrie, însă Curtea Constituțională a suspendat examinarea, deoarece la adoptarea deciziei s-a constatat paritate de voturi. Deocamdată, atât posibilii candidați, cât și alegătorii sunt bulversați, susține vicepreședintele CEC, Alexandru Postica.

”Nu cred ca pot comenta ceva care nu este definitiv. Trebuie să asteptăm decizia definitivă. Tehnic, la moment nu avem această interdicție in Cod, respectiv persoanele care erau sub incidență, pot depune dosarele în cursa electorală. Organele electorale vor analiza fiecare dosar în parte, au termen maxim de 7 zile pentru a se pronunța, sper până atunci să avem o claritate la acest subiect. Dar și pentru alegători, că din punctul meu de vedere, cei mai bulversați sunt alegătorii simpli, care nu înțeleg toate aceste piruete juridice”, a declarat Postica, citat de anticoruptie.md.

Amintim că deputații PAS au votat, în 31 iulie 2023, decizia care  care prevede privarea a peste 600 de membrii din conducerea partidului condus de Ilan Șor de dreptul de a candida la alegeri. Decizia Parlamentului a fost luată după ce Curtea Constituțională a decis, în 19 iunie curent, scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.