VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Din octombrie, Turcia va livra volume semnificative de gaze Republicii Moldova

Din 1 octombrie, Turcia va livra pe zi Republicii Moldova două milioane de metri cubi de gaze, ceea reprezintă aproximativ 40 la sută din consumul zilnic al moldovenilor pe timp de iarnă. Despre acest lucru a anunțat presa turcă, citată de Reuters. Autoritățile statului nu au venit deocamdată cu detalii despre noile achiziții, însă încă în decembrie 2022 se arătau interesate să cumpere gaze din Turcia, pe fundalul războiului din Ucraina.

Potrivit newsmaker.md, un acord de achiziție a gazelor din Turcia a fost semnat de Compania din Republica Moldova ”East Gas Energy Trading” compania turcă de petrol și gaz ”BOTAŞ”. 

 ”BOTAŞ şi East Gas Energy Trading, companie care joacă un rol activ în regiune și în special pe piața energetică din Moldova, au încheiat un acord pentru furnizarea de gaze naturale de către BOTAŞ spre Moldova”, se arată într-o declarație a companiei turcești.

Se menționează că acordul a fost semnat pe 28 septembrie de directorul general al BOTAŞ Burhan Özcan și directorul general East Gas Energy Trading Nicolai Gaborak. 

Compania turcească a precizat că urmare a acordului semnat cu East Gas Energy Trading, BOTAŞ va furniza Moldovei 2 milioane m3 de gaze naturale pe zi, începând cu 1 octombrie 2023. Detalii despre prețul gazelor nu au fost comunicate.

Potrivit Mold-Street, East Gas Energy Trading SRL a fost înregistrată în aprilie 2020 și este administrată de Vitalie Șeptefraț, care a făcut parte în trecut din Consiliul de administrare al Moldovagaz.

Turcia nu extrage propriile gaze naturale pe scară largă, dar are o infrastructură considerabilă pentru importul de gaz lichefiat și ține să se poziționeze ca un furnizor alternativ, mai ales pe piețele mai mici ale Europei de Sud-Est.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.