VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Recean, în contextul dronei căzute la Vulcănești: Trebuie să consolidăm capacitatea de detectare a dronelor și rachetelor

Republica Moldova nu dispune, în prezent, de echipamentele necesare pentru detectarea dronelor de modelul celei căzute la Vulcănești, iar pentru consolidarea sistemului de apărare antiaeriană sunt necesare investiții substanțiale, lucru care poate să se întâmple doar cu sprijinul partenerilor externi. Declarația a fost făcută de șeful executivului, Dorin Recean, după ședința de azi a Guvernului.

Demnitarul a declarat că, în prezent, radarul de care dispune R. Moldova poate detecta obiecte ce zboară la o altitudine mai mare de 2000 de metri.

„În prezent, putem vedea o anumită categorie de rachete și drone. Trebuie să extindem acoperirea cu mijloacele de detectare, mă refer la radare, după care vom putea trece la următoarea etapă a sistemului de apărare antiaeriană. Pentru ca să putem să avem o acoperire totală și pentru rachete de diferite tipuri, dar și pentru drone care zboară la diferite altitudini, avem nevoie de o investiție de câteva miliarde de euro. Acest lucru nu este posibil să îl facem din resursele noastre. Corespunzător, noi trebuie să avem o colaborare și să acționăm împreună cu prietenii noștri. Acum putem detecta doar aparatele ce zboară la o altitudine mai mare de 2000 de metri”, a declarat Dorin Recean.

Amintim că, duminică, 11 februarie, bucăți de dronă Shahed au fost găsite lângă localitatea Etulia, din Găgăuzia, căzute după un atac al armatei ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, au fost înregistrate cel puțin alte patru cazuri în care fragmente de rachetă au căzut pe teritoriul Republicii Moldova.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.