Republica Moldova nu dispune, în prezent, de echipamentele necesare pentru detectarea dronelor de modelul celei căzute la Vulcănești, iar pentru consolidarea sistemului de apărare antiaeriană sunt necesare investiții substanțiale, lucru care poate să se întâmple doar cu sprijinul partenerilor externi. Declarația a fost făcută de șeful executivului, Dorin Recean, după ședința de azi a Guvernului.
Demnitarul a declarat că, în prezent, radarul de care dispune R. Moldova poate detecta obiecte ce zboară la o altitudine mai mare de 2000 de metri.
„În prezent, putem vedea o anumită categorie de rachete și drone. Trebuie să extindem acoperirea cu mijloacele de detectare, mă refer la radare, după care vom putea trece la următoarea etapă a sistemului de apărare antiaeriană. Pentru ca să putem să avem o acoperire totală și pentru rachete de diferite tipuri, dar și pentru drone care zboară la diferite altitudini, avem nevoie de o investiție de câteva miliarde de euro. Acest lucru nu este posibil să îl facem din resursele noastre. Corespunzător, noi trebuie să avem o colaborare și să acționăm împreună cu prietenii noștri. Acum putem detecta doar aparatele ce zboară la o altitudine mai mare de 2000 de metri”, a declarat Dorin Recean.
Amintim că, duminică, 11 februarie, bucăți de dronă Shahed au fost găsite lângă localitatea Etulia, din Găgăuzia, căzute după un atac al armatei ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, au fost înregistrate cel puțin alte patru cazuri în care fragmente de rachetă au căzut pe teritoriul Republicii Moldova.