Scrisoarea ÎPS Vladimir adresată patriarhului rus Kiril a provocat o discuție dură între cei doi ierarhi la Moscova. Întrevederea, care a avut loc cu ușile închise, demonstrează încă o dată criza puternică în care a intrat Patriarhia de la Moscova. Declarația a fost făcută de Serghei Ceapnin, fost secretar de comisie în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse și fost șef al publicațiilor oficiale ale Patriarhiei de la Moscova. Asta după ce mitropolitul Vladimir i-a trimis o scrisoare patriarhului Kiril în care descrie situația precară în care a ajuns mitropolia și își exprimă îngrijorarea față de faptul că Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române, câștigă tot mai mult teren în Republica Moldova. Potrivit ÎPS Vladimir, „mitropolia se află într-o situație de faliment instituțional și nu există nicio cale de a opri aceste procese”.
Într-un interviu pentru hotnews.ro, Serghei Ciapnin susține că Biserica Ortodoxă Rusă a intrat într-un plin proces de dezintegrare, iar Moscova nu va mai putea să oprească mitropoliile subordonate să se separe, deoarece Patriarhia Rusă s-a asociat prea radical, prea intens cu regimul politic de la Kremlin, care a lansat un război și o agresiune asupra Ucrainei.
”Această scrisoare deschide spațiul pentru discuții despre viitorul ortodoxiei în Moldova, în particular, a bisericii ortodoxe în Moldova. Dacă e să vorbim despre politica bisericească, atunci este absolut clar că după începerea agresiunii la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, politica bisericească pe teritoriul ex-sovietic a ajuns în impas. Asta doar pentru că patriarhul Kiril, complet și indiscutabil, a susținut Kremlinul și pe Putin. Evident, acest lucru nu poate să nu se răsfrângă asupra percepției asupra Moscovei în cadrul statelor independente. Deocamdată pot să spun un singur lucru: este absolut clar că are loc dezintegrarea bisericii ortodoxe ruse, pe care am cunoscut-o ca biserica Imperiului Rus, biserica din Uniunea Sovietică. Acum Moscova nu va mai putea să oprească bisericile statelor independente să se separe. Mitropolia rusă s-a asociat prea radical, prea intens cu regimul politic actual de la Moscova care nu mai este acceptat de nimeni, în el se vede un pericol. Și acest pericol nu este doar unul politic, ci și în anumită măsură și spiritual”, a declarat Serghei Ciapnin.
Părintele Serghei Ciapnin, care în prezent activează la Centrul de Studii Creștin-Ortodoxe din cadrul Universității Fordham din SUA, susține că, în urma scrisorii ÎPS Vladimir, clericii promoscoviți ai mitropoliei ar putea veni cu o reacție dură.
”Din câte cunosc, deja după ședința Sinodului din mijlocul lunii octombrie, a avut loc o discuție destul de dură între Patriarhul Kiril și Mitropolitul Vladimir. Cred că cele mai dure cuvinte care ar fi putut să fie spuse nu au fost într-o scrisoare, ci în discuția lor personală, cu ușile închise. În primul rând, din câte cunosc, răspunsul de la Moscova a fost totuși obținut. Eu nu cred că acesta va fi publicat. Eu nu cred că acest răspuns are un conținut – mai mult este o măsură birocratică, în care Patriarhul Kiril este nevoit să se balanseze, fără a spune nici „da”, nici „nu”. Sigur, eu nu exclud faptul că partea „pro-Moscova” din cadrul Mitropoliei va începe să acționeze dur. Cred că vom vedea acest lucru în scurt timp. De asemenea, cunoaștem că Patriarhul Kiril are un stil de conducere foarte autoritar. Practic, el îl copiază pe Putin. Acum câțiva ani, el l-a destituit într-un mod destul de dur pe Exarhul Belarusului, adică primului episcop din cadrul bisericii ortodoxe belaruse. Eu cred că patriarhul Kiril nu va risca să facă acest lucru în cazul Moldovei. Poziția Mitropolitului Vladimir este destul de puternică, în opinia mea”, a mai declarat Ciapnin.
Totodată, Serghei Ciapnin a mai precizat că unii savanți și politicieni de la Chișinău au știut despre scrisoarea mitropolitului Vladimir și chiar au participat la elaborarea ei.
”Eu aș spune că această scrisoare a fost întocmită la nivel atât de serios și argumentat încât, cred eu, în interiorul bisericii nu sunt puteri care ar putea să întocmească o astfel de scrisoare de sine stătător. Din acest motiv, da, sau anumiți savanți, sau unii politicieni moldoveni, au participat sau cel puțin au știut că o astfel de scrisoare este pregătită. Există și o opinie precum că această scrisoare a fost întocmită tocmai la Moscova, iar scopurile acesteia ar fi diametral opuse: să distorsioneze situația aici, în Republica Moldova”, a mai declarat Serghei Ciapnin.
În cadrul interviului, au fost abordate și subiecte privind eventualele scenarii de rupere a Mitropoliei Chișinăului de Moscova și aderarea clericilor la Mitropolia Basarabiei.
”Eu cred că anumite mecanisme de unificare a bisericii din Moldova și Patriarhia română sunt întrebări discutabile. Evident, nu vorbim despre trecerea „marelui” către “mic”, pentru că totuși Mitropolia Moldovei este mai mare decât Mitropolia Basarabiei. Ceva mai mare nu poate să se fie alipit la ceva mai mic. Acest lucru trebuie să fie luat în considerare. Eu cred că cel mai rezonabil ar fi păstrarea unei autonomii în cadrul Patriarhiei române în așa fel încât biserica va putea decide în privința limbii de oficializare a slujbelor, a calendarului după care va sluji. Eu cred că aici trebuie să fie o libertate mare. Dacă un proces de negociere va garanta această libertate pentru parohii, mănăstiri, eparhii în Moldova, atunci procesul va fi unul de succes”, a mai declarat Serghei Ciapnin.
Serghei Ciapnin a fost, în perioada 2010-2014, secretarul Comisiei Patriarhiei Ruse pentru interacțiunea dintre biserică, stat și societate și a participat de-a lungul anilor la elaborarea documentelor oficiale ale Patriarhiei Moscovei. De asemenea, el a condus publicațiile oficiale ale Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost profesor la Facultatea de Teologie a Universității Umanitare Sfântul Tihon din Moscova. În decembrie 2015, după ce a ținut o prelegere la Centrul Carnegie din Moscova, unde a spus că unui război în Ucraina i se va găsi o justificare religioasă, a fost concediat personal din toate funcțiile de către Patriarhul Kiril. În prezent, se află în SUA la Centrul de Studii Creștin-Ortodoxe din cadrul Universității Fordham.