Biroul Politici de Reintegrare a venit cu o reacție, după ce liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a expediat scrisori oficiale către ONU și OSCE în care se plânge pe lipsa dialogului constructiv cu Chișinăul și criza economică în care se află în prezent regiunea transnistreană.
Într-un comunicat remis presei, Biroul Politici de Reintegrare notează că acuzațiile aduse de Tiraspol sunt transmise pe o adresă greșită.
”Criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv regiunea ei transnistreană, nu a fost cauzată de Chișinău, ci de deciziile nejustificate ale companiei ruse Gazprom, care a redus volumul de gaze naturale livrate companiei Moldovagaz. Astfel, partea rusă se face responsabilă de situația creată, inclusiv de criza energetică și social-economică din regiunea transnistreană. Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei, care sacrifică regiunea șantajând Republica Moldova cu arma energetică, cum a mai făcut-o și în 2009.
Pe parcursul anilor, autoritățile de la Chișinău au atenționat în nenumărate rânduri administrația de la Tiraspol, dar și partea rusă, despre riscurile create de anomalia energetică și economică din stânga Nistrului, alimentată de subvenționarea camuflată a regiunii de către Gazprom”, notează instituția.
Totodată, Biroul Politici de Reintegrare subliniază că ”singura soluție pentru depășirea crizei este reluarea livrării gazelor naturale de către Gazprom în cantitățile prevăzute de contractul în vigoare”.
”Pe termen mediu este nevoie de legalizarea integrală a activităților economice în stânga Nistrului și aplicarea instrumentelor economiei de piață, inclusiv în sectorul energetic și cel al utilităților publice. Aceste măsuri ar face regiunea imună împotriva șocurilor externe induse de Federația Rusă și ar rezulta în creșterea economică a Republicii Moldova și consolidarea sectorului energetic al țării. Diversificarea surselor energetice pentru țara noastră, inclusiv pentru regiunea transnistreană, rămâne prioritară. Conștientizarea și acceptarea acestei necesități ar ajuta Tiraspolul să coopereze eficient cu Chișinăul pentru depășirea crizei și prevenirea crizelor energetice pe viitor.
Cât privește, libertatea circulației, Chișinăul a optat întotdeauna pentru ridicarea oricăror bariere în acest sens pe ambele maluri ale Nistrului. Anume măsurile restrictive ale Tiraspolului, inclusiv posturile neautorizate de control, reprezintă piedica principală în calea înfăptuirii acestui deziderat”, mai notează sursa citată.
Mai mult, Biroul Politici de Reintegrare susține că aceste acuzații ale Tiraspolului au scopul ”să tensioneze situația politică din țară și din regiune, să inducă în eroare opinia publică și partenerii externi, pregătind eventual terenul pentru o nouă provocare, care ar putea pune în pericol stabilitatea fragilă pe care am reușit să o menținem până în prezent”.