Autoritatea Publică Locală (APL) spune că „se încearcă prin diverse metode de a impune Primăria capitalei să sisteze sau să interzică protestul din fața Parlamentului și Președinției”, referindu-se la chemarea în judecată înaintată de Inspectoratul General de Poliție (IGP), și susține că „prerogativa de asigurare a ordinii publice în cadrul protestelor din centrul capitalei aparține poliției, care trebuie să acționeze în limitele cadrului legal”.
În contextul acțiunilor desfășurate în centrul capitalei, Primăria Municipiului Chișinău amintește că sistarea sau interzicerea protestului din fața clădirilor Legislativului și a Președinției nu ține de competența autorităților administrației publice locale.
Totodată, Primăria Chișinău a informat că municipalitatea a organizat mai multe ședințe, cu participarea părților implicate / responsabile, în cadrul cărora a fost adus la cunoștința organizatorilor despre obligațiunile și responsabilitățile lor, care trebuie să fie în conformitate cu norma legală.
Autoritățile municipale susțin că deocamdată „se încearcă, prin diverse metode, de a impune Primăria capitalei să sisteze sau să interzică protestul din fața Parlamentului și a Președinției”.
APL Chișinău recomandă autorităților centrale și poliției să se conducă de practica internațională și să acționeze în limitele competențelor prevăzute de legislația în vigoare.
Menționăm că IGP a informat miercuri, 6 octombrie, că membrii și simpatizanții Partidului Șor, care de mai multe săptămâni protestează în centrul capitalei, au comis „o mulțime de încălcări” și a solicitat în instanță obligarea Primăriei Chișinău de a suspenda protestele.
În acest sens, Poliția a informat că a remis Primăriei mun. Chișinău 6 sesizări cu informații cumulative despre toate încălcările admise în spațiul public, fiind punctate numeroase abateri admise și a solicitat „modificarea programului de întruniri sau, după caz, sistarea acestora”.