VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Scriitoarea Annie Ernaux, laureata Premiului Nobel Pentru Literatură 2022

Scriitoarea franceză Annie Ernaux a câştigat joi, 6 octombrie, premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2022 pentru „curajul şi acuitatea detaşată cu care dezvăluie sursele, înstrăinările şi piedicile colective ale memoriei personale”, conform anunţului făcut de Academia Suedeză din Stockholm, transmite Reuters.

În motivarea alegerii sale, Academia Suedeză a spus că Ernaux, în vârstă de 82 de ani, „examinează în mod constant și din unghiuri diferite, o viață marcată de discrepanțe puternice în ceea ce privește genul, limba și clasa”.

Prima scriitoare franceză care a câștigat premiul pentru literatură, Ernaux a spus că obținerea acestui premiu este „o responsabilitate”.

În ciuda stilului clasic, distinctiv, autoarea a declarat că este mai degrabă un „etnolog al sinelui” decât o scriitoare de ficţiune.

A debutat cu romanul „Les armoires vides” (1974), în care se întrevede deja investigarea mediului normand al copilăriei, dar a dobândit recunoaștere internațională după publicarea romanului Les Années în 2008, tradus în 2017 în The Years.

„Este cel mai ambițios proiect al ei, care i-a oferit o reputație internațională și o mulțime de adepți și discipoli literari”, a spus academia despre cartea respectivă.

„L’événement” (2000) este una dintre cele mai cunoscute scrieri ale lui Ernaux, o naraţiunea detaşată la persoana întâi despre un avort ilegal făcut de o tânără de 23 de ani, adaptată pentru cinema în 2021 într-o peliculă recompensată cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia în 2021.

Annie Ernaux va fi recompensată cu suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 920.000 de euro).

Premiul Nobel pentru Literatură este acordat de Academia Suedeză și este în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (914.704 dolari).

Premiul de anul trecut a fost câștigat de romancierul tanzanian, Abdulrazak Gurnah.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.