VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 50: Hamas urmează să elibereze 14 ostatici în schimbul a 42 de deținuți palestinieni

Update: Paisprezece ostatici ţinuţi în Fâşia Gaza de Hamas urmează să fie eliberaţi sâmbătă, în schimbul a 42 de deţinuţi palestinieni, în a doua zi a unui armistiţiu, în baza unui acord între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, anunţă oficiali israelieni, relatează agenția AFP, citată de news.ro.

Vineri, în prima zi a acestui acord, 13 ostatici israelieni – femei şi copii – au fost eliberaţi în schimbul eliberării a 39 de deţinuţi palestinieni – femei şi copii. În afară de ostaticii israelieni, zece cetăţeni thailandezi şi un filipinez au fost eliberaţi vineri de Hamas.

Patru dintre aceste persoane nu au fost confirmate niciodată ca ostatice de către autorităţile israeliene. Armistiţiul a fost respectat în tot acest răstimp în Fâşia Gaza, potrivit AFP.

Primii 24 de ostatici eliberaţi de Hamas au fost aduşi în Israel prin Egipt.

”Acesta doar un început, dar pentru moment lucrurile decurg bine”, declara vineri președintele american Joe Biden, apreciind că există ”șanse reale” de prelungire a armistițiului. În zilele următoare ne aşteptăm ca zeci de ostatici să se întoarcă la familiile lor”, declara el.

”În Fâşia Gaza se mai află aproximativ 215 ostatici”, anunţă un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Doron Spielman. ”Nu ştim, în multe cazuri, dacă sunt morţi sau în viaţă”, declară el.

Între ostaticii rămaşi în enclavă se află 20 de cetăţeni thailandezi, anunţă sâmbătă Ministerul thailandez de Externe.

După 50 de zile de război, o încetare temporară a focului a intrat în vigoare vineri, când Hamas a eliberat 24 de ostatici, 13 israelieni și 11 cetățeni străini. La rândul lui, Israelul a eliberat din închisori 39 de prizonieri. Forţele de Apărare Israeliene afirmă că au primit o a doua listă de ostatici israelieni care urmează să fie eliberați sâmbătă.

Israelul a primit o listă cu ostaticii care urmează să fie eliberați sâmbătă de Hamas din Gaza, au declarat oficiali israelieni, după eliberarea a 24 de ostatici vineri – prima din cele patru zile de încetare a focului planificate, conform Reuters.

Lista nu va fi făcută publică până când ostaticii  vor fi în siguranță, preluaţi de forţele israeliene.

Oficialii israelieni din domeniul securității au analizat lista, a precizat biroul premierului Benjamin Netanyahu într-o declarație, după ce guvernul său a promis că va acționa pentru eliberarea tuturor ostaticilor luați de Hamas în atacul grupării militante asupra sudului Israelului la 7 octombrie, scrie The Times Of Israel.

Ostaticii eliberați vineri, printre care se numără femei și copii israelieni și muncitori agricoli thailandezi, au fost transferați din Gaza și predați autorităților egiptene la punctul de trecere a frontierei Rafah, împreună cu opt membri ai personalului Comitetului Internațional al Crucii Roșii, într-un convoi de patru mașini, a precizat organizația.

Aceștia au fost apoi duși în Israel pentru a fi supuși unor controale medicale și pentru a se reîntâlni cu rudele.

Acordul de armistițiu temporar dintre Israel și Hamas include o pauză de patru zile în război și eliberarea a aproximativ 50 de ostatici israelieni în schimbul a 150 de palestinieni din închisori israeliene.

Armata israeliană estimează că în jur de 240 de persoane au fost răpite de Hamas pe 7 octombrie şi apoi duse în Gaza.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.