VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 640: Zelenski a demis a mai mulți ofițeri de rang înalt din Garda Naţională a Ucrainei 

Update: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret de demitere a mai multor ofiţeri de rang înalt din Garda Naţională a Ucrainei.

Ofiţerul cu cel mai înalt rang destituit este prim-adjunctul şefului Gărzii Naţionale, general-locotenentul Volodimir Kondratiuk, potrivit decretului prezidenţial, scrie Agerpres. Ceilalţi trei adjuncţi demişi sunt general-locotenentul Oleksandr Nabok şi doi generali-maiori, Oleh Sahon şi Mikola Mikolenko. Cu excepţia lui Sahon, toţi generalii erau în funcţie înainte de război.

Nu se cunosc deocamdată motivele acestei remanieri la conducerea Gărzii Naţionale ucrainene.

Garda Naţională este o organizaţie paramilitară care se subordonează Ministerului ucrainean de Interne şi este responsabilă de securitatea frontierelor şi de protecţia securităţii interne. Cu toate acestea, de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, membrii Gărzii Naţionale au luptat în prima linie.

Zelenski a declarat vineri că vrea să elibereze soldaţii din armată la sfârşitul serviciului militar obligatoriu, în pofida continuării războiului rus împotriva Ucrainei. Preşedintele ucrainean a afirmat că problemele grave de mobilizare, demobilizare şi rotaţie au fost abordate în cadrul unei reuniuni a Înaltului comandament militar al ţării.

Secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că preşedintele a cerut conducerii militare să demobilizeze aceşti soldaţi. Un plan concret urmează să fie prezentat săptămâna viitoare.

Capitala ucraineană Kiev a fost vizată sâmbătă dimineață de un atac masiv al Rusiei cu drone explozive, care a durat peste 6 ore. Acesta este al patrulea atac cu drone rusești asupra Kievului în această lună. Serghei Popko, şeful administrației militare a Kievului afirmă că Rusia a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă cel mai mare atac cu drone Shahed din timpul războiului, vizând în principal Kievul.

Potrivit forțelor aeriene ucrainene, afirmă că rușii au lansat în cursul nopții 75 de drone Shahed, dintre care 71 au fost distruse. De asemenea, forțele ucrainene au distrus și o rachetă de croazieră.

„Potrivit datelor preliminare, rușii au folosit drone de tip „Shahed”. Vehicule aeriene fără pilot au fost lansate în valuri, în numeroase grupuri, din diferite direcții, schimbându-și constant cursul în funcție de vectorul de mișcare!”, a informat Serghei Popko pe canalul de Telegram.

Ca urmare a căderi unor fragmente ale dronelor doborâte, în districtul Solomianski sunt două victime. Ambele au primit ajutor medical la faţa locului. Potrivit lui, un imobil de locuinţe din acest district a fost avariat de căderea unor fragmente ale dronelor doborâte, iar echipele de salvare încearcă să extragă două femei de sub dărâmături. Unul dintre răniţi este un copil de 11 ani.

De asemenea, tot în districtul Solomianski, un incendiu a izbucnit pe teritoriul unei grădinițe și într-o clădire nerezidențială cu o suprafață de 100 m2.

În mai multe zone ale Kievului au fost semnalate căderi de fragmente care au provocat incendii sau distrugeri.

Potrivit Ministerului Energiei al Ucrainei, în urma atacului cu drone, 77 de clădiri rezidențiale și 120 de instituții au rămas fără curent în Kiev. Lucrările de restaurare sunt în desfășurare, au precizat autoritățile locale.

Potrivit forțelor aeriene, alerta de raid aerian a fost declarată sâmbătă dimineaţă în mai multe regiuni ucrainene: Kiev, , Cernigov, Sumî, Harkov, Poltava, Dnipropetrovsk, Nikolaev, Kirovograd şi Herson.


Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.